«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην. Η ζωή, πώς θνήσκεις; Πώς και τάφω οικείς; Του θανάτου το βασίλειον λύεις δε, και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς…».

Με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σε συγκινησιακό κλίμα η Σπάρτη βίωσε τον ‘’Επιτάφιο Θρήνο’’. Τη Μ. Πέμπτη, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών, οι πιστοί σε κάθε Ενορία της λακωνικής πρωτεύουσας στόλισαν με περίτεχνο τρόπο τους Επιταφίους, ενώ τη Μ. Παρασκευή, μετά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και μέχρι το απόγευμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών προσέρχονταν στους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους και να δεχθούν την ευλογία τους.

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Οι πιστοί, με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ναού, για να συμπροσευχηθούν και να ψάλουν τα Εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα συγκλονιστικά γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Κυρίου, που πιστοποιούν την ανθρώπινη φύση Του και την θεϊκή Του υπόσταση και τα οποία έχουν σημαδέψει εδώ και 2.000 χρόνια την ιστορία της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερα η Σταύρωση, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, προκαλεί χαρμολύπη, αφού αποκάλυψε τις αδυναμίες του ανθρώπου, αλλά και την απέραντη αγάπη του Θεού προς τον Άνθρωπο. Ο Χριστός αποτελεί, όπως έγραψε και ο ιερός Χρυσόστομος, την τροφή, το ποτό, την στέγη και το ένδυμα του κάθε ανθρώπου και γι” αυτό θα πρέπει να Του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας με ισόβιο αγώνα για εφαρμογή του θελήματος Του και με έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Καταλήγοντας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, κάνοντας ένα παραλληλισμό με τα αναγκαία μέτρα για την πανδημία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο μόνος συνωστισμός που θα πρέπει να επιτρέπεται στην εποχή μας είναι αυτός μπροστά στον Χριστό, όπου θα πρέπει να ζητήσουμε με ειλικρινή μετάνοια το έλεος Του.

Φέτος, δυστυχώς, λόγω των υγειονομικών μέτρων, δεν πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των Επιταφίων των τεσσάρων Ενοριών της πόλης στην κεντρική πλατεία και η τέλεση δέησης εκεί από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας. Ωστόσο, η δέηση εψάλη στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού, αφού προηγήθηκε περιφορά του Επιταφίου, χωρίς το κουβούκλιό του, πέριξ του Ναού.

Στην ακολουθία παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.