Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μαζί με τη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, είναι οι αρχαιότερες και μόνες νηστείες, που έχουν Οικουμενική διάσταση, δηλαδή επικυρώθηκαν με Κανόνες Οικουμενικής Συνόδου (ξθ΄ Αγ. Αποστ., ε΄ της Α΄, β΄, κθ΄ και πθ΄ της ΣΤ΄).
Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής | Πότε καθιερώθηκε;
Οι υπόλοιπες καθιερωμένες νηστείες του έτους, βασίζονται στην Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας μας, που κι αυτή είναι ισχυρή και έγκυρη.
Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ανάγεται ήδη στους αποστολικούς χρόνους και θεσμοθετήθηκε κατά μίμηση της σαρανταήμερης νηστείας του Κυρίου μας (Ματθ. 4, 2), ως και των σαρανταήμερων νηστειών των Προφητών Μωυσέως (Έξοδ. 34, 28) και Ηλιού (Γ΄ Βασ. 19, 8).
Οι κανόνες της νηστείας
Γενικά στη νηστεία επιτρέπονται:
λαχανικά
όσπρια
πατάτες
ζυμαρικά
ξηροί καρποί
ελιές
φρούτα
μέλια
Επίσης, όταν νηστεύουμε και δεν τρώμε ούτε το λάδι, δεν πίνουμε ούτε κρασί, ούτε οινοπνευματώδη ποτά. Μόνο τις ημέρες εκείνες που τρώμε λάδι επιτρέπονται το κρασί και τα οινοπνευματώδη.
• Όταν λέμε πως την ημέρα αυτή τρώμε ψάρι, σημαίνει ότι δεν τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Τρώμε δηλαδή μόνο ψάρι και λάδι.
• Προσέχουμε, ωστόσο, την διατροφή μας σε περίπτωση προβλήματος υγείας, και, παράλληλα με τον πνευματικό μας, συμβουλευόμαστε και τον γιατρό μας, ώστε να μην στερηθούμε βασικές βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.
Σε περιόδους νηστείας, τι έχει νόημα;
• νηστεύουμε και πνευματικά, να προσευχόμαστε και να μελετάμε την Αγία Γραφή.
• να βοηθάμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας, να μην κάνουμε διακρίσεις, να μην κρίνουμε τους ανθρώπους (καλό είναι αυτά να ισχύουν όλο τον χρόνο και να είναι ο τρόπος ζωής μας και όχι μόνο υποκριτικά, σε περιόδους νηστείας μόνο), να εξομολογούμαστε και να κοινωνούμε.
• να υπάρχει και συζυγική εγκράτεια (πάντα βέβαια κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ των συζύγων), ως ψυχοσωματική άσκηση, αλλά και περιορισμός των διασκεδάσεων.