Αν εξασκείται σοβαρά, η Σαρακοστιανή αποχή από το φαγητό (ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες) περικλείει μία σημαντική δόση πραγματικής πείνας κι επίσης ένα συναίσθημα κόπωσης και σωματικής εξάντλησης.

Ο σκοπός της νηστείας είναι να μας οδηγήσει με την σειρά της σ’ ένα συναίσθημα εσωτερικής ταπείνωσης και συντριβής· να μας φέρει, δηλαδή, στο σημείο όπου μπορούμε να εκτιμήσουμε όλη την ισχύν της δήλωσης του Χριστού: «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν».

Αν πάντοτε χορτάνουμε και ξεδιψούμε πλήρως, εύκολα αναπτύσσουμε μία λανθασμένη αίσθηση αυτονομίας και αυτάρκειας. Η τήρηση μίας σωματικής νηστείας κλονίζει αυτήν την αμαρτωλή αυτάρκεια. Μας απογυμνώνει από την επίπλαστη ασφάλεια του Φαρισαίου (ο οποίος νήστευε, είναι αλήθεια, αλλά όχι με το σωστό πνεύμα).

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας δίνει την σωτηρία αυτή – δυσαρέσκεια του Τελώνη. Αυτή είναι η αποστολή της πείνας και της κόπωσης: για να συνειδητοποιήσουμε την αδυναμία μας και την εξάρτησή μας από την βοήθεια του Θεού.

28 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.
Εφέτος Κυριακή 4 Απριλίου 2021.

Παρακολουθήστε από το κανάλι της ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE την ερμηνεία του σημερινού Ευαγγελίου Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως με την σημασία του Τιμίου Σταυρού κατά την Κυριακή των Γ’ Νηστειών, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.