Άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη, το νησί επικοινωνεί καθημερινά με συχνά δρομολόγια πλοιαρίων, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση αρκετά εύκολη για κάθε ταξιδιώτη. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Νησάκι των Ιωαννίνων.

1) Η σπουδαία Ιστορία
Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το Νησί των Ιωαννίνων ξεκινούν τον 13ο αιώνα, όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα μοναστήρια. Το πρώτο μοναστήρι που ιδρύθηκε ήταν η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών που εγκαινιάστηκε τον 13ο αιώνα και το καθολικό της κτίστηκε το 1292 όπως αναφέρεται σε επιγραφή στην είσοδο του ναού. Κτήτορας της μονής αναφέρεται ο Μιχαήλ Φιλανθρωπινός που είχε διατελέσει και μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Την ίδια περίπου περίοδο ιδρύθηκε και η Μονή Αγίου Νικολάου Ντίλιου που ιδρύθηκε από την Βυζαντινή οικογένεια των Στρατηγόπουλων. Τον 16ο αιώνα η μοναστική κοινότητα στο νησί άκμασε με αποτέλεσμα να ιδρυθούν άλλες δύο μονές. Η Μονή του Αγίου Νικολάου Μεθοδίου που μετονομάστηκε αργότερα σε Αγία Ελεούσα και η Μονή Προδρόμου, ενώ τον επόμενο αιώνα ιδρύθηκαν άλλες τρεις μονές. Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και η Μονή Προφήτη Ηλία χτισμένη στην κορυφή του νησιού.

Το νησί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης, έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο τα 520 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και αποτελείται από 110 περίπου σπίτια. Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός είναι επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας ευλαβικά την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.