π.Νικόδημος Καβαρνός: Ο π. Νικόδημος Καβαρνός είναι ο νεότερος κληρικός που υπηρετεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Διακονεί ως Αρχιμανδρίτης τα τελευταία 10 χρόνια και εκπροσωπεί την βυζαντινή μουσική στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κατάφερε σε αυτά τα λίγα χρόνια της ζωής του, να την διαδώσει σε εκατομμύρια ανθρώπους επάνω στον πλανήτη μέσα από εκατοντάδες συναυλίες. Παραχώρησε συνέντευξη στο Lemesos Tv και την εφημερίδα Λεμεσός.

Τι θα ακούσουμε στην συναυλία;

Στην συναυλία που θα γίνει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, θα παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο μοναδικό πρόγραμμα αφιερωμένο σε ύμνος του καλοκαιριού, με αρώματα από την αγιορείτική παράδοση και την υμνολογία της βυζαντινής μουσικής που μας εμπιστεύτηκαν οι πατέρες μας στο διάβα όλων των αιώνων.

Η συναυλία έχει στόχο να μας βάλει μέσα σε μία θαυμάσια υπέροχη φανταστική κατάσταση, μια κατάσταση που ζεις και αισθάνεσαι, βιώνεις μια εμπειρία ενός άλλου κόσμου, του κόσμου της αλήθειας, της ειρήνης, της αγάπης, της χαράς. Αυτή είναι η κατάσταση της βασιλείας του Θεού στην οποία τολμώ να ζητήσω από το ακροατήριο να μπει. Θέλω να συμμετέχει κάθε καρδιά, κάθε ψυχή, σ’ αυτή την πολύτιμη χρονική στιγμή που όλοι μαζί θα μεταφερθούμε στην αγκαλιά του ουρανίου πατέρα. Ευλογημένη η βασιλεία του Θεού παντού και σε κάθε στιγμή.

Επίσης η χορωδία με έναν ιδιαίτερο μοναδικό τρόπο θα γεμίσει το θέατρο με αγγελική φωνή και μπροστά σε όλους θα παρουσιαστεί η παράκληση στο δημιουργό για ειρήνη του κόσμου και ειρήνη των ανθρώπων. Μόνο μ’ αυτή θα μπορέσει η γη να καρποφορήσει, να γεμίσει ζωή η πόλη και το χωριό που ζούμε, να ειρήνευση η θάλασσα ο αέρας και έτσι ψυχή μας να ζήσει την βασιλεία του θεού. Ένας αγαπητός ύμνος παγκοσμίως είναι το «Αγνή Παρθένε» και το «Εξομολογείσθε τω Κυρίω», βγαλμένα μέσα από την αγιορείτική παράδοση.

Αυτή η συναυλία είναι ένα ταξίδι από το όρος της σιωπής, μέχρι την φωνή κάθε πατριαρχείου.

π.Νικόδημος Καβαρνός: Η φωνή είναι καταλληλότερο μουσικό όργανο για να ευχαριστήσει τον Θεό Featured

Πόσα άτομα αποτελούν την ομάδα σας; Θα υπάρχουν μουσικά όργανα;

Στην βυζαντινή μουσική δε χρησιμοποιούμε όργανα και αυτό γίνεται για τον εξής απλό λόγο, η φωνή θεωρείται ως το καταλληλότερο και καλύτερο μουσικό όργανο για να ευχαριστήσει το θεό και να προσεγγίσει την κάθε ψυχή. Γι’ αυτό και η ομάδα που θα συνοδεύσει τους ύμνους, αποτελείται από 15 άτομα με όμορφες και διαφορετικές φωνές και ονομάζεται ισοκράτημα. Άλλοι ισοκράτες κρατούν τις πολύ χαμηλές νότες, άλλοι τις υψηλές, όπως τα βιολιά στην ορχήστρα, άλλοι κρατούν τις ξύλινες νότες και άλλοι με την τραχεία φωνή κρατούν τις μεταλλικές νότες, όπως τα χάλκινα στην ορχήστρα.

Η ποιότητα και η πίστη είναι το καλύτερο εργαλείο για να πετύχει η βυζαντινή μουσική, επειδή στηριζόμαστε σε αυτά τα δυο χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο, που πολλές φορές άνθρωποι δακρύζουν από χαρά.

Τι σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος της μουσικής;

Πολλά οφείλω στον άνθρωπο που μικρό παιδί με συγκίνησε με τη φωνή του, τις γνώσεις του, τη διδακτική του δεινότητα. Αναφέρομαι στον μεγάλο δάσκαλο μου Γιώργο Μιχαλέλη. Ο οποίος με πήρε από μικρό παιδί επάνω στο αναλόγιο, μου έδωσε όλες τις γνώσεις του και με εμβολίασε με πολύ αγάπη στην παράδοση.

Σε ποιους απευθύνετε η συναυλία σας;

Στις τελευταίες μου συναυλίες στον αραβικό χώρο συνάντησα ψυχές, που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ακούν βυζαντινή μουσική. Είδα ανθρώπους να δακρύζουν, μέχρι και να αλλάζουν τη ζωή τους. Όλες αυτές οι ψυχές, δεν ήταν αποκλειστικά χριστιανοί. Λαμβάνω μηνύματα καθημερινά από ψυχές που γνώρισαν Χριστό, μέσα από αυτή τη μουσική.

Ρίξετε μια ματιά στα στατιστικά ανθρώπων που ακούνε την βυζαντινή μουσική και θα δείτε ότι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε εθνικότητας, θρησκείας, πολιτικής άποψης, φιλοσοφικής σκέψης ακούνε το συγκεκριμένο είδος μουσικής και γεύονται τα δώρα του παραδείσου. Ο καθένας μπορεί να βγει κερδισμένος, ακούγοντας έστω και λίγο την μουσική των αγγέλων.

Τι μάθατε από τα πολλά ταξίδια που κάνετε ανά το παγκόσμιο;

Θα σας πω επιγραμματικά εμπειρίες ανθρώπων που συνάντησα. Νέοι άνθρωποι μέσω της μουσικής μας βαφτίστηκαν χριστιανοί, ψυχές ανθρώπων βρήκαν το δρόμο προς την αλήθεια.

Συνάντησα ανθρώπους που λυτρώθηκαν από ουσίες και η μουσική των αγγέλων τους βοήθησε να ξεπεράσουν ψυχολογικά νοσήματα. Είδα ανθρώπους που χρησιμοποίησαν την μουσική ως γέφυρα για τη σωτηρία τους.

Τελικά ο Χριστός ενεργεί με πολλούς τρόπους και κάνει θαύματα ακόμα και μέσα από την μουσική των αγγέλων, την βυζαντινή μουσική.

π.Νικόδημος Καβαρνός: Η φωνή είναι καταλληλότερο μουσικό όργανο για να ευχαριστήσει τον Θεό Featured

Είπατε κάποτε ότι «άλλο θρησκεία και άλλο πίστη». Παρακαλώ αναλύσετε μας το.

Όταν γενικά αναφερόμαστε στην λέξη θρησκεία, μιλάμε για κάτι το οποίο άνθρωποι σκέφτηκαν, έφτιαξαν κα δημιούργησαν. Στη θρησκεία μπορούμε να εντάξουμε φιλοσοφίες, απόψεις και σκέψεις ανθρώπων.

Στην αντίθετη πλευρά, υπάρχει η εκκλησία. Δεν αναφέρομαι στην εκκλησία με την έννοια του ναού, αλλά ως το σώμα του Χριστού, ο οποίος δεν έφτιαξε μια θρησκεία δεν έφτιαξε μια φιλοσοφία, δε μας μετέδωσε κάποιες σκέψεις, αλλά μας αποκάλυψε το Θεό. Όσοι λοιπόν ζουν την εν Χριστώ ζωή, ελέγχουν πράγματα που άλλοι δε βλέπουν και βιώνουν καταστάσεις που άλλοι δε φαντάζονται. Αυτή η εμπειρία, είναι η σιγουριά της αλήθειας που με μια διαφορετική λέξη θα την λέγαμε πίστη.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη εις μνήμη του Ευριπίδη Κίμωνος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.