Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, η 7 Απριλίου 2024 Γ' Κυριακή των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως), στον περίλαμπρο Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Αιγάλεω.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γερβάσιο Φράγγου, τους συνεφημερίους του π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο και π. Γεράσιμο Σεληνίδη και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο λόγο κηρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην θαυματουργική ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

«Η σημερινή εορτή αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι αφετηρία όλων, αφού αναφέρεται στη θαυματουργική ανεύρεση και στην παράδοση του Τιμίου Ξύλου στην Εκκλησία. Η Βασιλομήτωρ Αγία Ελένη, αφού ένιωσε ισχυρή την Εκκλησία του Χριστού, με τις κοσμογονικές αλλαγές που πραγματοποίησε ο γιος της αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος, πήγε στην Αγία Πόλη το 326, για να προσκυνήσει τον τόπο όπου περπάτησε, δίδαξε, θαυματούργησε, σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε ο Κύριος. Πρώτη μέριμνά της ήταν ασφαλώς η ανεύρεση του Σταυρού μέσα στα ερείπια της πόλης» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος τόνισε: «Σύμφωνα με παλαιότατη παράδοση, ένας βασιλικός που ευωδίαζε σε σημείο των ερειπίων κίνησε την προσοχή και, ω του Θαύματος, ονομάστηκε βασιλικός προς τιμήν του Βασιλέως Χριστού. Ήταν 6 Μαρτίου 326, όταν ήρθε στο φως ο ανεκτίμητος θησαυρός».

«Τώρα και πολλούς αιώνες επαναλαμβάνουμε και τιμούμε τη μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Γονατίζουμε και εμείς με τους πιστούς όλων των εποχών λέγοντας το «Κύριε, ελέησον». Σε τούτη την πορεία της νηστείας και ανάτασης, ανακαλούμε στη μνήμη τη δύσβατη πορεία του Ισραηλιτικού λαού. Ο Θεόπτης Μωυσής γλύκανε με ξύλο το πικρό νερό της πηγής Μερρά και ξεδίψασε ο λαός. Το Ξύλο του Σταυρού μπορεί να γλυκάνει τη ζωή μας και να ενισχύσει τον αγώνα μας» – υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Δημήτριος Ζάχαρης και ο Λαμπαδάριος κ. Δημήτριος Πελεκάνος.

Να αναφερθεί ότι προ της Απολύσεως τελέστηκε το κτητορικό Μνημόσυνο των κεκοιμημένων Ιερέων, επιτρόπων και ευεργετών του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια αναφέρθηκε στους κτήτορες του Ιερού Ναού λέγοντας: «Η ευγνωμοσύνη μας είναι πάντοτε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, ιδιαιτέρως σε αυτούς που μας άφησαν αυτόν τον περίλαμπρο Ιερό Ναό, τους κτήτορες του μεγαλωνύμου Ναού αυτού και τελούμε ιερό μνημόσυνο για τις ψυχές τους».

Επίσης ο κ. Αλέξιος εξέφρασε την χαρά του για τους ευλογημένους γονείς που οδηγούν τα παιδιά τους στον Χριστό, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια για τη ζωή των παιδιών».

Τέλος, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Γερβάσιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που λάμπρυνε με την παρουσία του την σημερινή εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.