Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νικαίας.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Διονύσιο Ζόμπολα, τους συνεφημερίους του και κληρικούς της Ιεράς Μητρπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

«Η παρήγορη υπόσχεση, που έδωσε ο Ίδιος ο Θεός και διακίνησαν οι Προφήτες δια μέσου των αιώνων, γίνεται σήμερα χαρμόσυνη είδηση, για την εκπλήρωση της Προφητείας και για την φανέρωση του Μυστηρίου, που ήταν επί αιώνες σε σιγή και αναμονή. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σπεύδει στην πόλη Ναζαρέτ και απευθύνει χαιρετισμό στην Άχραντη Κόρη, που είχε επιλεγεί να γίνει το «Δοχείον της Χάριτος»» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Νικαίας πρόσθεσε: «Ο Υιός του Θεού θα γεννηθεί στη γη από τη νέα Εύα, την Παναγία, για να αναγεννήσει τον άνθρωπο. Στη συνέχεια θα ανέβει στον Σταυρό, παίρνοντας πάνω Του τις αμαρτίες του κόσμου. Τούτο το μοναδικό γεγονός άλλαξε τη ροή του κόσμου δυνάμει. Η Εορτή του Ευαγγελισμού με το χαρμόσυνο μήνυμά της και τον υψηλό συμβολισμό της, επελέγη για να θεωρηθεί ως η ημέρα έναρξης της Επανάστασης του 1821.(Με διάταγμα του Όθωνα μάλιστα του 1838, ορίζεται ως Εθνική Εορτή).»

«Γιορτάζουμε σήμερα δύο Επαναστάσεις της Ιστορίας. Η πρώτη είναι το θαύμα της συνάντησης του Αρχαγγέλου με την Θεοτόκο. Η σωτηρία μας αρχίζει από τη στιγμή που η Παναγία μας δήλωσε ταπεινά: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Αυτή η ημέρα εξάλλου ορίστικε ως η έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων, ενάντια στους κατακτητές» – συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Ήταν κι αυτό ένα θαύμα, αν λάβουμε υπόψη ότι προηγήθηκαν 400 χρόνια σκλαβιάς. Αυτούς τους τέσσερις αιώνες η Εκκλησία θέρμαινε την πίστη και τη φιλοπατρία, προετοιμάζοντας τους υπόδουλους να αποτινάξουν τον ζυγό. Σύμβολό τους ο Σταυρός και η Υπέρμαχος Στρατηγός, σύνθημά τους η Πίστη και η ελευθερία. Και το δικό μας σύνθημα ας γίνει η Πίστη στον Θεό, η αγάπη στον άνθρωπο και η ελευθερία από τα πάθη».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τόνισε «να δοξάζετε η πατρίδα μας ελευθέρα και να αναπνέουμε την ελευθερία όπως την ζούμε μέσα στην Αγία μας Εκκλησία».

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρ. Διονύσιος Ζόμπολας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που κάθε χρόνο τιμά με την παρουσία του την πανήγυρη του Ιερού Ναού και για την πατρική του αγάπη στα 28 χρόνια που ποιμαίνει την Μητρόπολη Νικαίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού και στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω, όπου τέλεσε αντίστοιχα την Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.