Την μνήμη των Aγίων Θεοφόρων Πατέρων της 7ης Oικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 787μ.Χ τίμησε σήμερα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2022 η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας.

Συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, όπου φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Οσίου Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων του Ομολογητού, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωάννη Μαρή, τους συνεφημερίους του και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σύγκληση της 7ης Οικουμενικής Συνόδου.

«Η σύγκληση της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός της εκκλησιαστικής μας ιστορίας και της ζωής της Εκκλησίας. Η Εκκλησία μας λειτουργεί ανέκαθεν συνοδικά και συλλογικά» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, δογματίζοντας περί των Αγίων Εικόνων, κάλεσε τους Κληρικούς που πλανήθηκαν να επιστρέψουν στην Εκκλησία και να αποκατασταθούν στις θέσεις τους, χωρίς συνέπειες. Αιρετικός δεν είναι εκείνος που διαφοροποιείται, αλλά εκείνος που μετά τη Συνοδική Απόφαση εξακολουθεί να εμμένει στην προσωπική του (αιρετική) επιλογή. Μπορεί κανείς να καλλιεργήσει όσες απόψεις επιθυμεί. Ωστόσο, όταν η Σύνοδος εκφραστεί, οφείλει συμμόρφωση και υπακοή, χωρίς κανένα σχόλιο.»

«Δογματίζοντας η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, δεν έθεσε τέλος στο θέμα των αγίων Εικόνων. Χρειάστηκαν άλλα 56 χρόνια για να επικρατήσει η αλήθεια. Η Σύνοδος του 843 μ.Χ., που συνεκλήθη από την βασίλισσα Αγία Θεοδώρα επί Πατριάρχου Αγίου Μεθοδίου, αποκατέστησε οριστικά τα σεπτά εικονίσματα, γεγονός που τιμούμε την Α’ Κυριακή των Νηστειών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας» – πρόσθεσε ο κ. Αλέξιος.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε: «Τιμώντας τους ιερούς Πατέρες των Οικουμενικών Συνόδων Α’ και Ζ’, υψώθηκε η Ιερά Μονή προς τιμήν τους στο Σχιστό Περάματος και ήδη έχει καταστεί τόπος προσευχής και αναψυχής, σημείο στοχασμού και μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων, όπου έζησαν και έδρασαν οι Άγιοί μας, ενώ να αναφερθεί ότι μέλος της Ζ’ Οικουμενικής ήταν ο Άγιος Ευθύμιος Επίσκοπος Σάρδεων, του οποίου την Τιμία Κάρα έφεραν οι Πρόσφυγες από τη Χηλή του Πόντου εδώ στο Κερατσίνι, και ανήγειραν τούτον τον Ιερόν Ναόν προς τιμήν του Αγίου.»

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος παίρνοντας αφορμή από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή, υπογράμμισε: «Ο Μέγας Σπορέας της Αλήθειας μας καλεί στην Εκκλησία Του. Καλεί να πυκνώσουμε τις ομάδες δράσης της Ενορίας μας, να φέρουμε παιδιά και εγγόνια στα Κατηχητικά Σχολεία, να ξαναδούμε σοβαρά την ελπίδα μας, για μια καλύτερη κοινωνία, αλλά προπάντων για τη Βασιλεία των Ουρανών.»

Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Ναό θα τελεστεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Λιτανεία, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.