Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτη στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στον Άνω Κορυδαλλό.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Κρασσά, τους συνεφημερίους του π. Παύλο Δαγαλάκη και π. Στέφανο Φελλά και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να φροντίζει μόνο για τη σωτηρία τη δική του, αλλά το πως θα διδάξει την Αλήθεια και στους άλλους. Μ’ αυτή την ιερή φλόγα ο Άγιος Δημήτριος δίδασκε στους νέους το Ευαγγέλιο και τους καλούσε σε πνευματικούς αγώνες» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος πρόσθεσε: «Ο Δημήτριος ήταν προικισμένος από τον Θεό με μεγάλα χαρίσματα, όπως της ευφυίας και της φυσικής ωραιότητος. Μορφώθηκε όσο λίγοι νέοι στην εποχή του και νεώτατος κατετάγη στο Ρωμαϊκό στρατό, όπου γρήγορα διακρίθηκε».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστορος πρόσθεσε: «Πίσω από τον νεαρό Νέστορα βρισκόταν ο θαυμαστός προπονητής του, ο Άγιος Δημήτριος, που είχε γυμνάσει καλά τον νεαρό μαθητή του, ώστε να εξέλθει νικητής. Ο Νέστορας δεν τιμήθηκε ως νικητής, αλλά θανατώθηκε έξω από την πόλη. Μαζί του θανατώθηκε και ο Διδάσκαλός του με λόγχες αιχμηρές».

«Το Ιεραποστολικό έργο που επιτελούσε ο Άγιος Δημήτριος το συνέχισε και μετά τον θάνατό του με διάφορους τρόπους. Οι Σλάβοι και οι άλλοι βόρειοι λαοί έβλεπαν ότι οι Μακεδόνες Χριστιανοί πολεμούσαν στις επιθέσεις τους έχοντας εμπιστοσύνη στον Άγιο Δημήτριο. Χάρη στην προστασία του οι Θεσσαλονικείς νικούσαν. Όλοι οι λαοί των Βαλκανίων τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο Δημήτριο. Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από την μακραίωνη τουρκική σκλαβιά το 1912, ανήμερα στην εορτή του πολιούχου και προστάτη της Αγίου Δημητρίου που στους αιώνες καλεί όλους να γνωρίσουν τον Χριστό ως τη μοναδική Αλήθεια»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Κρασσά για το πνευματικό έργο στην ενορία, για τον εξωραϊσμό του Ναού, ενώ ακόμα ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Βάιλα για την συνέχιση των εργασιών αγιογράφησης του Ναού.

Επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή εκφράζοντας ιδιαίτερα την λύπη του για τα παιδιά που χάνονται από τις εχθροπραξίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το αίμα που χύνεται ραγίζει τις καρδιές μας».

Τέλος να σημειωθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νικόλαος Χουρσαλάς, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μαθητές και μαθήτριες του 9ου Δημοτικού Σχολείου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.