Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 η μνήμη των Μικρασιατών Αγίων που σφαγιάστηκαν πριν από 101 χρόνια στην Σμύρνη, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην προσφυγική Νίκαια.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Αθανάσιο Λειβαδιά τους συνεφημερίους του π. Αντώνιο και π. Αναστάσιο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Η Αγία μας Εκκλησία όρισε την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ως ημέρα μνήμης των Αγίων Ιεραρχών, των λοιπών Κληρικών και των κατά Θεόν βιωσάντων λαϊακών, οι οποίοι σφαγιάστηκαν το 1922 από τις ορδές των Τούρκων. Η Ιωνία, ο Πόντος, η Καππαδοκία, πάντα στη σκέψη και στην καρδιά μας. Η σχεδόν ηγεμονική παρουσία ιδίως των Ελλήνων των Παραλίων δεν άρεσε σε κάποιους συμμάχους των Ασιατών βαρβάρων και προέτρεψαν τους Νεότουρκους να τους εκκαθαρίσουν. Η σφαγή στη Σμύρνη είναι ανελέητη. Πρώτο θύμα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Τελεί την Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή και δείχνει κάτωχρος από την αγρυπνία και την νηστεία. Βγαίνει στην Ωραία Πύλη γονατίζει και προσεύχεται ως ταπεινός λευίτης και εγείρεται ως άγιος. Γνωρίζει τι τον περιμένει και ετοιμάζεται για την θυσία» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο μαρτύριο του Αγίου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης τόνισε: «Γαλήνιος ο Χρυσόστομος αποχαιρετά το πλήθος, αγνοεί προτάσεις φυγάδευσής του και αναχωρεί. Ο μαινόμενος όχλος προσμαίνει, διψώντας για αίμα και έχει αποφασίσει τη σταύρωσή του. Εκεί τον παραδίδει ο φρούραρχος· τέτοια η Δικαιοσύνη των αγρίων! Ένας Τούρκος αντιλαμβάνεται την ευλογία του Ιεράρχου και του κόβει τα χέρια. Του βγάζουν τα μάτια με ξιφολόγχη, του κόβουν τα αφτιά, του ξεριζώνουν την γενειάδα. Τον χτυπούν παντού κι ύστερα τον δένουν σε δύο άλογα, τα οποία τον διαμελίζουν. Το σκήνωμά του εξαφανίστηκε για να μην έλθει στα χέρια των πιστών.»

«Όμοια αντιμετώπιση είχαν και οι Ιεράρχες Ζήλων Ευθύμιος, Κυδωνιών Γρηγόριος, Ικονίου Προκόπιος, Μοσχονησίων Αμβρόσιος, και μεγάλος αριθμός κληρικών. Μόνο στην περιοχή της Σμύρνης έχουν καταγραφεί 342 ιερομάρτυρες και μισό εκατομμύριο λαϊκοί. Άλλο ενάμισυ εκατομμύριο ήσαν οι ξεριζωμένοι. Μαυρίλα και θανατικό παντού. Αποκορύφωμα η πυρπόληση της αρμενικής και της ελληνικής συνοικίας» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται η μεγαλύτερη συμφορά του Νεότερου Ελληνισμού. Οι πρόσφυγες αδελφοί μας, ξεκίνησαν από το μηδέν, έστησαν καλύβες από λαμαρίνες, φύτεψαν βασιλικούς σε κονσερβοκούτια, ζεσταίνονταν με τις ανάσες τους, ήλπιζαν στον Θεό και στους Αγίους Του, των οποίων τις ιερές εικόνες πρόλαβαν να φέρουν από τον Μικρά Ασία και τον Πόντο. Σήμερα είναι ένα ζωντανό τμήμα του Νέου Ελληνισμού. Καμαρώνω ως Ποιμενάρχης της προσφυγικής Μητροπόλεως Νικαίας, εκτιμώ τον αγώνα των προσφύγων και εύχομαι καλή πρόοδο στους ίδιους και ειρήνη στην πατρίδα μας. Επίσης εύχομαι για την ταχεία ανακούφιση των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, για την ανεύρεση των αγνοουμένων και την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων».

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν Υφ. Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Γεώργιος Ιωκειμίδης, μελοι του Δημοτικού Συμβουλίου, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, ενώ τους ύμνους απέδωσε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελου Βασιλείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων στους δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αιγάλεω, της μπάντας του Λιμενικού Σώματος, και την συμμετοχή νέων από τις κατασκηνώσεις και τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών με παραδοσιακές στολές, μελών μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων, και πλήθος πιστών κάθε ηλικίας.

Μετά το πέρας της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε τους νέους και τα παιδιά στο φιλόξενο πνευματικό κέντρο του Ναού, όπου τους δεξιώθηκε και τους ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο Ιερό Ναό τέθηκαν σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Δαρδανελιώτη, η Τιμία Κάρα του Αγίου Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων και ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Γεωργίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.