Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 η ανάμνηση της πυρφόρου αναβάσεως στους ουρανούς του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στην Άνω Αγία Βαρβάρα.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Νέας Ιερσέης Αρχιμ. Χριστοφόρο Οικονομίδη, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Μελέτιο Καλονάκη και τον συνεφημέριο του π. Ζαχαρία.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Προφήτου HΛιού.

«Ο Προφήτης Ηλίας εικονίζεται να κάθεται μέσα σε μία σπηλιά και από εκεί να βλέπει τον κόρακα να του φέρνει τροφή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Εκκλησία, όπου η Θεία Ευχαριστία είναι «ο άρτος, ο εκ του Ουρανού καταβάς» (Ιω. 6, 41). Ο Προφήτης Ηλίας περίμενε το πτηνό, για να τραφεί και να ζήσει· ο πιστός αναμένει το Άγιο Ποτήριο και την κλήση του Λειτουργού, να προσέλθει» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Ας πάρουμε πίστη από την πίστη του Προφήτη Ηλία, ζήλο από τον ζήλο του, ενθουσιασμό από τον ενθουσιασμό του. Ας μιμηθούμε την υπακοή του Προφήτη στο θέλημα του Θεού, ας βάλουμε στόχο μας την καθαρότητά του, ας μείνουμε πιστοί στον Θεό και ας αγωνιστούμε να φέρουμε και άλλους αδελφούς μέσα στο ήρεμο λιμάνι της Εκκλησίας Του».

Να αναφερθεί ότι αθρόα ήταν η προσέλευση των πιστών στον Ιερό Ναό για να τιμήσουν τον έφορο και προστάτη της ενορίας τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους πατέρες του Ναού για το έργο τους στην ενορία, ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Νέας Ιερσέης π. Χριστοφόρο, ο οποίος διακόνησε τα προηγούμενα χρόνια ως Προϊστάμενος του Ναού.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Προσευχηθήκαμε για όλο το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως, για τους ασθενείς, για τους πυρόπληκτους, για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σβήσουν τις φωτιές. Η καρδιά μου χτύπαγε δυνατά αυτές τις ημέρες μόλις ξεκίνησε αυτή η φωτιά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Στεφάνης που βρίσκονται οι Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας. Στάθηκα μπροστά στον Χριστό και την Παναγία και τους παρακαλούσα να προστατεύσουν τα παιδιά μας που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις και αμέσως το πρωί κατόπιν υποδείξεως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για προληπτικούς λόγους εκκενώσαμε τις Κατασκηνώσεις. Μεταφέραμε τα παιδιά έγκαιρα και ασφαλή στον Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Νικαίας, όπου αναπέμψαμε δέηση προς τον Σωτήρα Χριστό, την Υπεραγία Θεοτόκο και όλους τους Αγίους».

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν ώστε να σταματήσει αυτή η λαίλαπα, η οποία κατακαίει τα πάντα, απειλεί τις ζωές και τις περιουσίες των ταπεινών ανθρώπων και ο Προφήτης Ηλίας να μας διαφυλάξει από την λαίλαπα που απειλεί την πατρίδα μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.