Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Β' Κυριακή των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, όπου η Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο Αιγάλεω.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Πέτρο Χαλούλο και τους συνεφημερίους του π. Γεράσιμο και π. Ανδρέα.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

«Ο Άγιος Γρηγόριος συνέβαλε τα μέγιστα στη διδασκαλία της Εκκλησίας και στην εξέλιξη της θεολογικής σκέψης. θεόπτης θεολόγος, εκφράζει την ουσία της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής με μοναδικό τρόπο. Θεμέλιο της πνευματικής του κατάρτισης ήταν η βίωση της Θείας Χάριτος και η θέωση μέσα στο φως των ακτίστων ενεργειών του Θεού» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Ο Άγιος Γρηγόριος μυήθηκε στην πνευματική ζωή και στην νοερά προσευχή. Περιήλθε μονάζων στη Θράκη, στο Παπίκιον όρος, στο Άγιον Όρος (Ιερές Μονές Βατοπαιδίου, Μεγίστης Λαύρας, Εσφιγμένου, Σκήτη Προβάτας, Βέροια, Θεσσαλονίκη), εντυπωσιάζοντας με την αρετή και τη σοφία του. Διατελούσε «τω θείω φωτί πλουσίως όλως περιλαμπόμενος», κατά τον βιογράφο του».

«Ο Άγιος Γρηγόριος πολέμησε αρχικά τους Μεσαλιανούς ή Ευχίτες (μεσάλ=ευχή) και αργότερα διέπρεψε στον αγώνα κατά των Βαρλααμιτών. Διετέλεσε ελάχιστο χρόνο ως Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (1350-1359), και αυτά τα έτη με δυσκολίες, αλλά η ποιότητα υπερβαίνει την ποσότητα και ο χρόνος γι’ αυτόν «μετρούσε με τους χτύπους της καρδιάς του» (Αριστοτέλης). Αφήνοντας τα εγκόσμια το 1359 αναγνωρίστηκε αμέσως ως Άγιος, με βιογράφο του τον Πατριάρχη Άγιο Φιλόθεο Κόκκινο. Η μνήμη του ορίστηκε τη Β’ Κυριακή των Νηστειών, ως προέκταση της Κυριακής της Ορθοδοξίας, γιατί θεωρήθηκε προστάτης της Ορθοδοξίας και ακραιφνής πρόμαχός της».

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος προέτρεψε τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, να επαναλαμβάνουμε την προσευχή και αναφώνησή του Αγίου: «Κύριε, φώτισόν μου το σκότος».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.