Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2010-2020 θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα.

1. Επιλογή του έτους για το οποίο θέλει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9.

2. Επιλογή «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής του κατάστασης.

3. Επιλογή σε κάθε έναν από τους Πίνακες 1 (κτίσματα και οικόπεδα) ή 2 (γήπεδα), μίας εκ των παρακάτω εργασιών:

– δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,

– μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,

– διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου.

4. Σε περίπτωση επιλογής «δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου» ή «δήλωση νέου γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να κάνει γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων. Σε περίπτωση επιλογής «μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» ή «μεταβολή στοιχείων γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να τροποποιήσει μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία ο φορολογούμενος έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που εμφανίζονται στο έντυπο Ε9, χωρίς να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 100 ευρώ, έχουν οι φορολογούμενοι μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Η ίδια προθεσμία αφορά και όσους αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο το 2020 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών.

Οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν στα στοιχεία των ακινήτων που υπάρχουν στο Taxisnet από το 2010 μέχρι και το 2020. Δεν δηλώνονται μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που έγιναν εντός του 2021, καθώς αυτές θα δηλωθούν έως την 31η Μαΐου του 2022.

Με βάση τις αλλαγές που θα δηλωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2021, ο οποίος όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα τους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τον ίδιο φόρο για τα ακίνητά τους με αυτόν που κατέβαλαν το 2020.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.