ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ: Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος (Νικόλαος) Γεωργάτος του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966. Μεγάλωσε και αναπτύχθηκε μέσα σε περιβάλλον εκκλησιαστικό, συνοδευόμενο πάντοτε από την παρουσία του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου.

Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986). Υπηρέτησε επτά χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα (2000).

Παρακολούθησε τα Σεμινάρια Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (1994-1995). Παρακολουθεί ανελλιπώς από τα νεανικά του χρόνια τα θεολογικά μαθήματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Εργασία-στράτευση

Εργάσθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα επί τετραετία βοηθώντας τον πατέρα του σε τεχνικές εργασίες (ψυκτικός-μηχανικός) παρακολουθώντας και για ένα έτος ταχύρρυθμο τμήμα Σχολής ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, ως πυροβολητής μέσων αρμάτων μάχης, στον Αυλώνα Βοιωτίας, στον Ρόδο και στο Λιτόχωρο Πιερίας (1990-1991). Μετά την αποστράτευσή του εργάσθηκε ως Διδάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Σεβαστιανά Εδέσσης, στην Κρήτη, στην Δυτική Αττική, στην Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία (1991-1999).

Μετά την ενθρόνιση (1995) του πνευματικού του πατρός Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, τον ακολούθησε στην Ναύπακτο, όπου εργάσθηκε ως γραμματέας, οδηγός του αυτοκινήτου και ως αρχειοθέτης.

Ιερατική υπηρεσία-διοίκηση

Στην μοναχική κουρά του (1999) έλαβε το όνομα του πνευματικού του παππού και Μητροπολίτου της ιδιαιτέρας πατρίδος του, αγίου Καλλινίκου Εδέσσης. Την κουρά έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος μέσα σε μια ατμόσφαιρα πολύ συγκινητική. Η ακολουθία ήταν λιτή, αλλά και μεγαλειώδης. Πρόσωπα αγαπητά του Καλλινίκου από την Ναύπακτο, την Έδεσσα, την Αθήνα, την Βοιωτία και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, για να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον νεοκαρέντα μοναχό το «σωθείης» ή το «νά ευαρεστήσης θεώ και ανθρώποις».

Διαβάστε όλα τα νέα των Ιερών Μητροπόλεων από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003).

Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003).

Διετέλεσε γραμματέας του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017).

Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003). Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Εκκλησιαστική διακονία – δραστηριότητα

Διακόνησε ως Κατηχητής, ως υπεύθυνος της Κατασκηνώσεως αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως (2001 και εντεύθεν) και ως υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως (2002 – 2021).

Συνόδευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου σε ιεραποστολικά ταξίδια του στο Εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αμερική, Κύπρο, Αυστρία).

Συνόδευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (2016).

Συντόνιζε το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (2013 – 2021).

Συντόνιζε την λειτουργία της ιστοσελίδας και της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Επιμελήθηκε την εκπομπή Ανθολόγιον Θεολογίας στον Ρ/Σ της Πειραϊκής Εκκλησίας (2017 – 2021).

Βοήθησε στην έκδοση των βιβλίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 εξελέγη Μητροπολίτης Καστορίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 έλαβε μέρος η χει­ρο­το­νία του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν πολλοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγγραφή-εκδόσεις

Συντάκτης και υπεύθυνος τυπογραφείου της έκδοσης της Εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» (1996-2017).

Επιμελήθηκε την έκδοση: Η κιβωτός της Ναυπακτίας -Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης (2004).

Μια φωνή από την Νινευή (2004).

Επικεφαλής της Επιτροπής έκδοσης του τόμου: Δεκαετία Αρχιερατείας Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου (2005).

Σειρά 12 άρθρων – κηρυγμάτων στο περιοδικό Εφημέριος (2007).

Επιμελήθηκε την έκδοση: Ένα Εκκλησιολογικό πρόβλημα (2008).

Επιμελήθηκε την έκδοση: Τελετής Σύναξις, αναγόρευση Μητροπολίτου Ναυπάκτου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Ιωαννίνων (2009).

Η οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (2019).

Συνέγραψε σειρά θεατρικών έργων για τις εορταστικές εκδηλώσεις Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (1999-2019, ενδεικτικώς: «Τίμια δώρα ή σ’ ευχαριστώ», «Τα Χριστούγεννα του Παπαχαραλάμπους ή Το λουλούδι της ξενιτειάς», «Απορίες προς τον Χριστό», «Το όνειρο του Υπουργού», «Ο Γέροντας Παΐσιος και οι νέοι», «Τα Χριστούγεννα του μικρού Παϊσίου», «Φως ιλαρόν», «Αναζήτηση: Πού είναι ο Θεός σου;» κά.)

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.