Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε την Πέμπτη τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών για την προσεχή πενταετία.

Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο το 1943. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2007 στην έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας και από το 2019 γραμματεύς επί των πρακτικών της Ακαδημίας. Σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Ερευνητικά Κέντρα στις ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Minnesota και Oslo.

Είναι μέλος της Academia Europaea, της Νορβηγικής και της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης και άλλων Ακαδημιών, Εταίρος του Institute of Physics (Ηνωμένο Βασίλειο) και ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενώσεως (Αριστείο του Ειδήμονος Κριτή, 1998). Είναι επίτιμος διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2016) και επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (2018).

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Όζοντος του ΟΗΕ (1997) και της Ευρωπαϊκής – Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών για το Περιβάλλον (2006). Επίσης έχει λάβει εύφημο μνεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995, 1998, 2002), διακρίσεις για την συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (2008), από τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου (2008) και την Ρωσική Ακαδημία της Φύσης (2009) κι έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης (2009), το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2010), το βραβείο της “Europa Nostra 2010”, τα Palmes Académiques (Ταξιάρχης) της Γαλλίας, Blaise Pascal Medal (2015), Yoram Kaufman Award (2015) της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης και το Μετάλλιο τιμής “Ioan Ursu” της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών (2018). Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες.

Διετέλεσε ή διατελεί πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής, του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος. Είναι μέλος επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχει ιδρύσει ή συνιδρύσει το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981), το Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991), το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Φυσική του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (1991), το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του ΙΙΒΕΑΑ (2003), την έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006), το Navarino Environmental Observatory (NEO) (2012).

Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροχρόνιες μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την στρατόσφαιρα, καθώς επίσης και στην αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα. Τέλος, έχει διατελέσει ή διατελεί μέλος πολλών διεθνών Επιτροπών στις Βρυξέλλες και στην Γενεύη, μεταξύ αυτών και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Διατελεί εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή και επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής και Ατμοσφαίρας της Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.