Αν ένας αγρότης αυτής της κατηγορίας παραμείνει σταθερός έως τη συνταξιοδότησή του στην ανώτατη κατηγορία, τότε με βάση τα σημερινά δεδομένα θα λάβει κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, συν το εφάπαξ.

Εισφορές κύριας σύνταξης για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ
Έτος 2021 2022
1η κατηγορία 89 91
2η κατηγορία 107 110
3η κατηγορία 136 139
4η κατηγορία 171 175
5η κατηγορία 212 218
6η κατηγορία 288 295

Εισφορές υγείας ασφαλισμένων στον ΟΓΑ
Κατηγορία Υγεία σε χρήμα Υγεία σε είδος Σύνολο
1η (υποχρεωτική) 3 29 32

Πιο υψηλές εισφορές καλούνται να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ το 2021, οι αγρότες με… αβέβαιο το ύψος των αποδοχών τους κυρίως για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης.

Οι περισσότεροι αγρότες χρωστάνε σε Εφορία και ΕΦΚΑ, οπότε, αποτελεί μονόδρομο για να επιλέξουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ενώ όσοι έχουν λεφτά, θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται πάνω από την τρίτη κατηγορία.

Ωστόσο, αν παραμείνουν καθηλωμένοι σε αυτήν και ταυτόχρονα δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν τα 30 έτη ασφάλισης, τότε οι συντάξεις που θα λάβουν θα είναι απλά επιδόματα!

Το σύστημα εισφορών των αγροτών “τιμωρεί” όσους επιλέξουν να παραμείνουν καθηλωμένοι στις μικρότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, οι οποίες συνδέονται με το χαμηλότερο επίπεδο εισφορών.

Ουσιαστικά, μόνο αν υπαχθούν στην τρίτη κατηγορία και πάνω, θα μπορούν να κάνουν… όνειρα για μια αξιοπρεπή σύνταξη, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι θα πληρώνουν έως τα 67 τους, τις εισφορές που προβλέπονται και οι οποίες κάθε χρόνο θα αυξάνονται.

Έτσι, ένας αγρότης που θα επιλέξει την πρώτη κατηγορία ασφάλισης με εισφορές για κύρια σύνταξη και υγεία, θα πρέπει να καταβάλλει 144 ευρώ μηνιαίως το 2021, για να πάρει μια σύνταξη, η οποία δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ σε τρέχουσες τιμές!

Αν επιλέξει να πληρώνει επιπλέον για επικουρική και για εφάπαξ, τότε το 2021 θα πληρώσει επιπλέον 42 και 26 ευρώ αντίστοιχα, συν τα 2 ευρώ για την Αγροτική Εστία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 214 ευρώ.

Βέβαια, η τελική σύνταξη θα είναι συνάρτηση του συνόλου των εισφορών, της ηλικίας και των ετών ασφάλισης, βάσει των οποίων θα καθοριστεί και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εισφορές της 3ης κατηγορίας, οι οποίες οδηγούν σε μια σχετικώς αξιοπρεπή σύνταξη, τότε, όπως προκύπτει από τους παρακάτω πίνακες το συνολικό μηνιαίο ποσό για κύρια σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Αγροτική Εστία, μαζί με την 1η κατηγορία για επικουρική και εφάπαξ (πίνακες 5 και 6), διαμορφώνουν τη συνολική μηνιαία καταβολή εισφορών στα 245 ευρώ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.