Με λαμπρότητα αλλά και περιοριστικά μέτρα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγενίου, ενώ οι καμπάνες με την άφιξη του Αρχιεπισκόπου σήμαιναν χαρμόσυνα. Με την άφιξη του το πλήθος πιστών ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα και επευφημίες φωνάζοντας ταυτόχρονα «Άξιος» στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και επίσημα ο Ευγένιος Β’ σε μια λαμπρή τελετή ενθρόνισης παρουσία του πρωθυπουργού…

Συγκινημένος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος Β’ κατά τη διάρκεια της ενθρόνισής του, στον Άγιο Μηνά. « Το χέρι του Θεού οδήγησε τα βήματά μου εδώ για να γίνω δικός σας άνθρωπος, να κάνω τα προβλήματα σας θέματα της καθημερινής μου προσευχής» είπε μεταξύ άλλων στο πρώτο του μήνυμα.

Με λαμπρότητα αλλά και περιοριστικά μέτρα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγενίου, ενώ οι καμπάνες με την άφιξη του Αρχιεπισκόπου σήμαιναν χαρμόσυνα. Με την άφιξη του το πλήθος πιστών ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα και επευφημίες φωνάζοντας ταυτόχρονα «Άξιος» στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι αφήχθη στον Μητροπολιτικό Ναό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ λίγη ώρα νωρίτερα κατέφθασαν και οι υπουργοί, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι πρόεδροι του δημοτικού και περιφερειακού συμβολίου, υπουργοί και τοπικοί βουλευτές.

Στον Άγιο Μηνά για την τελετή ενθρόνισης βρέθηκαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης καθώς και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ευχήθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο «να χαράξει νέα σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης». Παρών επίσης ήταν και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ρεθεμνιώτης στην καταγωγή Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης.

Τα λόγια του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης
«Σας ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. H τιμή που γίνεται στο πρόσωπό μου δίδονται στην Αγία μας Εκκλησία. Ήθελα να έρθω απλά και ταπεινά αλλά αλλιώς κελεύουν τα θέσμια και οφείλω να υπακούσω. Επανέρχομαι και σκύβω και προσκυνώ το μυροβόλο χώμα της Πολιτείας, η οποία πριν από έναν αιώνα δέχθηκε στα Άγια χώματά της τον πρόσφυγα παππού μου. Κρατώντας το Μικρασιατικό κειμήλιο της οικογένειας μου βλέπω τη θέληση, την πίστη και την ελπίδα να μείνουμε πιστοί στην ιστορία και παράδοση της Κρήτης.

Ευχαριστώ το Θεό για το πολύτιμο δώρο να σας έχω παιδιά, φίλους και αδέρφια μου. Το χέρι του Θεού οδήγησε τα βήματά μου εδώ για να γίνω δικός σας άνθρωπος, να κάνω τα προβλήματα σας θέματα της καθημερινής μου προσευχής. Έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης μας οικογένειας, η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή. Δεχόμαστε τον πρώτο και τον έσχατο το ίδιο. Σας ασπάζομαι με πατρική αγάπη», ήταν το πρώτο μήνυμα του κ. Ευγενίου στο λαό της Κρήτης.

Η τελετή ενθρόνισης και οι εικόνες
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος, που έχουν καταγωγή από την Κρήτη. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρίας εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, την Εκκλησία της Κύπρου ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, την Εκκλησία της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος, ενώ παρεβρέθηκαν περίπου 25 ακόμη Αρχιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Ευγένιος θα τελέσει Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, στις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Μετά το πέρας του τόσο του Εσπερινού (Σαββατο 5/2) όσο και της Θείας Λειτουργίας (Κυριακή 6/2) οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στο νέο Αρχιεπίσκοπο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.