Μάρτυρες της νέας τραγικής πραγματικότητας που βιώνει η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη γινόμαστε μετά την απόφαση του τουρκικού κράτους το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού να μετατραπεί σε τζαμί, με το ναό να υπόκειται διαρκώς φθορές εξαιτίας της αδιαφορίας.

Σύμφωνα με βίντεο που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, το οποίο έφερε στο φως χθες τουρκική εφημερίδα, θραύσματα αποκόπτονται από τον τρούλο της της Αγίας Σοφίας.

Αν δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει
Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Birgün, δημοσίευσε βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που κατεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2022. Σε αυτό διακρίνονται θραύσματα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποκόπηκαν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας τα οποία έπεσαν πάνω σε επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Παράλληλα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως αρμόδιοι ανέφεραν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις». Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, βλέποντας το βίντεο τόνισε ότι αν η Αγία Σοφία αν δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό.

Προτού η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο πριν καταργηθεί αποφάνθηκε ότι η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος», ανέφερε ακόμη ο ίδιος.

21 εκατομμύρια επισκέπτες μετά τη μετατροπή σε τζαμί
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί, πριν από τρία χρόνια, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο αποκατάστασης προβλέπει ότι πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα. Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του.

Η διαπίστωση Ορταϊλί
Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο γνωστός Τούρκος ιστορικός, Ιλμπέρ Ορταϊλί, είχε προβεί στη διαπίστωση, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πως εάν το ιστορικό μνημείο δεν κλείσει για να αποκατασταθεί, απειλείται με κατάρρευση.

Επίσης, ο Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε γράψει στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 ένα άρθρο στην εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζοντας ότι η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί μεγάλες φθορές με το πέρασμα των χρόνων και δεν πρέπει να επιτρέπεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών στο μνημείο, όπως συμβαίνει σήμερα. Τονίζει, δε, ότι πρέπει να κλείσει καθώς το μνημείο αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας με τον κίνδυνο κατάρρευσης να ελλοχεύει.

Έρχεται εισιτήριο για τους τουρίστες….
Την ώρα που οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την στατικότητα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας και της μεγάλης προσέλευσης που παρατηρείται μετά τη μετατροπής της σε τζαμί, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι από τις 15 Ιανουαρίου 2024 όσοι τουρίστες επιθυμούν να εισέρχονται εντός του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, τον οποίο μετέτρεψαν σε τέμενος, θα “κόβουν” εισιτήριο.

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει για την ώρα το αντίτιμο για την επίσκεψη στην Αγία Σοφία για τους ξένους πολίτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις 15 Ιανουαρίου θα αλλάξουν και οι είσοδοι στο μνημείο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστάτωση μεταξύ των Τούρκων πολιτών που προσέρχονται για θρησκευτικούς λόγους και ξένων πολιτών που απλά το επισκέπτονται ως τουρίστες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.