Συνεχίζεται για 20η ημέρα το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο με θύματα και από τις δύο πλευρές. Μεγάλο είναι το προσφυγικό κύμα καθώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 2,8 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εύθραυστες διπλωματικές προσπάθειες με τη διεξαγωγή σήμερα του 5ου γύρου συνομιλιών. Παράλληλα, ο Ορθόδοξος κόσμος εντείνει τις προσευχές για επικράτηση της ειρήνης, ενώ τεράστια είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και από τη πλευρά της Εκκλησίας.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη από τις δύο χώρες ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο έπειτα από αρκετές ώρες, με βοηθό του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να λέει ότι οι διαπραγματευτές έκαναν «τεχνική παύση» και για να συναντηθούν ξανά σήμερα Τρίτη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη». «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας σε 2 εκατομμύρια. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε ποσό-ρεκόρ, που ξεπερνά τα 200 εκ. δολάρια, για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς.

Μήνυμα Ζελένσκι
Σε νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τα τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν λέγοντας ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα.

«Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, σας δίνουμε την ευκαιρία να ζήσετε. Εάν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας, θα σας συμπεριφερθούμε όπως πρέπει να φερόμαστε στους ανθρώπους: με αξιοπρέπεια. Με τρόπο που δεν σας έχουν φερθεί στον στρατό σας . Και με τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός σας δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους μας. Επιλέξτε».

Ουκρανός αξιωματούχος: Ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι αρχές Μαΐου
Σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι αναμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει μέχρι τις αρχές Μαΐου το αργότερο, όταν η Ρωσία δεν θα έχει άλλους πόρους για να επιτίθεται στη γειτονική της χώρα.

«Πιστεύω ότι μέχρι τον Μάιο – τις αρχές Μαΐου – θα έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία», είπε ο Ολέξι Αρέστοβιτς.

Διεργασίες για κοινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΝΑΤΟ, παρουσία Μπάιντεν
Εξετάζεται και το ενδεχόμενο μίας έκτακτης κοινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, για το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.

Όπως αναφέρει το CNN, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για μια έκτακτη Σύνοδο, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικαλούμενο διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διεργασίες.

Μάλιστα, το Reuters τονίζει ότι βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση σχέδιο που προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ, στις 23 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια να ταξιδέψει στην Πολωνία, επικαλούμενο μία από τις πηγές, που δεν θέλησε να κατονομαστεί μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.