Πούτιν- ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Στην 16η Σύνοδο των BRICS+, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε το πρώτο ανεπίσημο χαρτονόμισμα του οργανισμού, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού συστήματος.

Παρότι δεν είναι ακόμα στην τελική του μορφή, η κίνηση αυτή ενισχύει τη φιλοδοξία των BRICS+ να απεξαρτηθούν από το δολάριο, προωθώντας ένα νομισματικό σύστημα βασισμένο εν μέρει στον χρυσό. Σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και πληθωρισμού, το νέο αυτό νόμισμα αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο, παρέχοντας στα μέλη του μπλοκ αυξημένη οικονομική ανεξαρτησία και σταθερότητα.

Αν και δεν πρόκειται για την τελική του μορφή, καθώς βρίσκεται υπό συζήτηση και σχεδιασμό, η παρουσίασή του είχε ισχυρό συμβολισμό. Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, σχολίασε ότι αισθητικά το χαρτονόμισμα δεν την ικανοποιεί και θα επιθυμούσε έναν άλλο σχεδιασμό.

Το νόμισμα των BRICS+, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να έχει σημαντική στήριξη από αποθέματα χρυσού, τα οποία θα αντιστοιχούν στο 40% της αξίας του, ενώ το υπόλοιπο 60% θα βασίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων των BRICS. Αυτό θα προσδώσει στο νέο νόμισμα ιδιαίτερη ισχύ σε μια περίοδο που τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ, υποφέρουν από πληθωριστικές πιέσεις.

Τα σχέδια των BRICS για τη δημιουργία ενός νέου νομισματικού συστήματος στοχεύουν στην απεξάρτηση από το δολάριο, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο του χρυσού στην παγκόσμια οικονομία. Πολλά από τα έργα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας κοινής λογιστικής μονάδας και ενός συστήματος διεθνών πληρωμών μέσω ψηφιακού νομίσματος των BRICS. Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain για την καταγραφή και ανταλλαγή τίτλων, ενώ θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Η έμφαση στον χρυσό είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ως σταθερό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Ο χρυσός έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν δραστικά τα αποθέματά τους. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ζήτηση για χρυσό τριπλασιάστηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι τιμές του έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010.

Η Κίνα, ως κορυφαίος αγοραστής χρυσού, έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της νέας τάσης, αν και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σταμάτησε προσωρινά τις αγορές από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2023. Παρόλα αυτά, η γενικότερη αύξηση των αγορών χρυσού από κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δείχνει τη σημασία του για την οικονομική σταθερότητα σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες.

Παράλληλα με την παρουσίαση του χαρτονομίσματος, η Σύνοδος των BRICS+ ανακοίνωσε την ένταξη 13 χωρών ως εταίρων, με την Τουρκία να βρίσκεται ανάμεσά τους. Η διεύρυνση αυτή ενισχύει την επιρροή του μπλοκ στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή και αποτελεί μια ακόμη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποδολαριοποίησης, η οποία έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.