Για λελογισμένο κίνδυνο από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, τόνισε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». «Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Παρασκευής και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος αρκέστηκε να πει πως «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία».

Προειδοποίησε πως «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες», υπογραμμίζοντας πως βλέπουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά «με βασανιστικά αργούς ρυθμούς».

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία από το Ισραήλ, τα οποία δείχνουν πως η διάδοση του ιού μειώθηκε κατά το ήμισυ μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως «δυστυχώς, δεν εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο για να βελτιώσουμε το εμβολιαστικό σχέδιο».

Με το βλέμα στραμμένο στα ανοιχτά μαγαζιά είναι οι ειδικοί, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ώστε να σχεδιάσουν και τα επόμενα βήματα σχετικά με την άρση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι οι όποιες εισηγήσεις και αποφάσεις υπάρξουν σχετικά με τα Γυμνάσια, τα Λύκεια, την εστίαση και την άρση της βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, θα στηρίζονται στο πώς θα λειτουργήσει η αγορά, αν θα τηρούνται τα μέτρα και στην εικόνα που θα διαμορφωθεί με την πορεία της πανδημίας.

Βατόπουλος: «Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα»

«Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού και τον μη αναγκαίο συνωστισμό».

Σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού, ο καθηγητής ανέφερε ότι «μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, όμως ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους» και επεσήμανε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης «κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.