ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Νέοι και νέες σε προσκύνημα στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Του π. Ηλία Μάκου. Νέοι και νέες από την ενορία Αγίου Γεωργίου Kuqan του Ελμπασάν έκαναν προσκύνημα στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου και οι αναμνήσεις τους θα τους μείνουν αξέχαστες.

Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν τον περίλαμπρο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως, που ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, τον παλαιό Μητροπολιτικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κάστρο του Αργυροκάστρου, το ναό του Αγίου Θωμά στο Τεπελένι, καθώς και άλλους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους του Αργυροκάστρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εγκαινίασε το 2009 τη νέα εκκλησία του Αγίου Θωμά στην πόλη του Τεπελενίου.

Η εκκλησία αυτή, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το κάστρο, ήταν η πρώτη, η οποία χτίστηκε στο Τεπελένι, από τον καιρό του Αλή Πασά του Τεπελενλή, τυράννου των Ιωαννίνων.

Σημαντικό ρόλο στην θεμελίωση και αποπεράτωση του ναού του Αγίου Θωμά, έπαιξε κονδύλι, ύψους 300.000 ευρώ της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας

Οι νέοι και οι νέες από το Ελμπασάν ξεναγήθηκαν από κληρικούς της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, καθώς και τη μοναχή Παϊσία, οι οποίοι τους μετέφεραν την ευλογία και την αγάπη του καλοσυνάτου και σεμνού Μητροπολίτη Δημητρίου, που το ἐργο του, παρότι αθόρυβο, είναι ορατό, καθώς εμπνέεται από τη ζήση και τις ιδέες και το όραμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Αντιλήφθηκαν ότι το ύφος και το ήθος του Ορθόδοξου περιβάλλοντος στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου αποπνέει ωριμότητα και ευαισθησία και καθαρότητα στράτευσης σε πνευματικούς στόχους.

Και ένιωσαν μέσα στους ναούς του Αργυροκάστρου αληθινή πνευματική ελευθερία και όχι την ελευθερία-πρόφαση.

Ένιωσαν την ελευθερία του Χριστού, που αρνείται να μπει κάτι από οποιοδήποτε σύγχρονο ζυγό, κάτω από οποιοδήποτε κατεστημένο ή μόδα, που δεν παρασύρεται από το ρεύμα, από το οποιοδήποτε θολό ρεύμα, που εξαφανίζει την αυθεντικότητα της προσωπικότητας.

Η έννοια της πνευματικής ελευθερίας σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι ρυμουλκούμενο, αλλά κύριος του εαυτού του, που λαμβάνει αβίαστα τις αποφάσεις του με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στο Θεό και στους ανθρώπους.

Αυτή την ελευθερία της ψυχής μόνο ο Χριστός τη χαρἰζει και αυτό το βιώνει καθημερινά η Ορθόδοξη Κοινότητα του Αργυροκάστρου.

Πώς το βιώνει; Με στροφή προς τα έσω και αναγέννηση της καρδιάς, σύμφωνα με το πρόσταγμα του Κυρίου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει καθόλου αγνόηση ή παραγνώριση και παραθεώρηση του έξω. Συνύπαρξη και συμπόρευση υπάρχει, αλλά το προβάδισμα το έχει η εσωτερική καλλιέργεια και ανακαίνιση.

Άλλωστε όλη η διδασκαλία του Κυρίου εκεί αποβλέπει. Και αυτό, γιατί από την καθαρή καρδιά προέρχονται όλοι οι καρποί της πνευματικής ζωής και ὀχι από τα φύλλα μιας ψεύτικης πληθωρικής θρησκευτικότητας.

Νέοι και νέες σε προσκύνημα στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Νέοι σε προσκύνημα στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου

προσκύνημα στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.