ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Οι νέες ντροπιαστικές εικόνες από την Αγιά Σοφιά που είδαν το «φως» της δημοσιότητας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν ότι οι προηγουμένως καταγγελόμενες φθορές δεν αποτελούν «τυχαίο περιστατικό», αλλά το αποτέλεσμα συστηματικής αμέλειας και έλλειψης σεβασμού προς τον ναό.

Ο υπεύθυνος του δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πολάτ, ανήρτησε εικόνες στο Twitter, στις οποίες φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σημεία του ναού σε…παπουτσοθήκη.

Ο Πολάτ συνόδευσε τις φωτογραφίες με μια οργισμένη λεζάντα, στην οποία σχολίαζε:

«Η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας».

«Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;», αναρωτιέται.

Εικόνες ντροπής στην Αγία Σοφία: Σκουπίδια, βρωμιά και βανδαλισμοί
Σοβαρές ζημιές αποκαλύφθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, για τις οποίες οι Αρχές δήλωσαν άγνοια, ενώ οι υπεύθυνοι ασφάλειας του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός.

«Λύπη και αποτροπιασμό» εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας. Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο μνημείο».

Αν και το θέμα αποκαλύφθηκε από την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» και προβλήθηκε από όλο τον Τύπο, από τις επίσημες Αρχές δεν έγινε καμία ανακοίνωση, πέραν της δήλωσης του Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Δήμου Κωνσταντινούπολης, που βεβαίωσε ότι αυτοί που προκάλεσαν την καταστροφή «θα πρέπει να ταυτοποιηθούν και το θέμα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Με παρέμβασή τους, τα μέλη της Ενωσης Ιστορίας της Τέχνης κατήγγειλαν τις καταστροφές στην Πύλη και ανήρτησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι η διαπίστωση έγινε το βράδυ της 18ης Απριλίου. Στην ανάρτησή τους στο twitter, τα μέλη της Ενωσης ζήτησαν να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν.

Ο υπεύθυνος ασφάλειας του εμβληματικού ναού για τους ορθόδοξους χριστιανούς και ιστορικού μνημείου για όλο τον κόσμο μίλησε για «ζημιές από αγνώστους» και φέρεται να είπε στα μέλη της Ενωσης Ιστορίας της Τέχνης ότι «δεν είναι τίποτα, θα το φτιάξουμε». Στις πιέσεις των ειδικών για την παράδοση του υλικού από τις κάμερες, απάντησε ότι δεν έχει καταγραφεί τίποτε! Οι Τούρκοι ιστορικοί Τέχνης, ωστόσο, είπαν πως θα καταγγείλουν το θέμα στον εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι «δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου».

Οι ζημιές στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, επιβεβαιώνουν τους φόβους των ειδικών για πλημμελή προστασία και συντήρηση του μνημείου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.