Μειώσεις τιμών έως περίπου 50% παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε υφιστάμενες Ζώνες, όσο και σε οικισμούς που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα.

Oπως είπε ο ΥΠΟΙΚ οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως στον ΕΝΦΙΑ καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας». O ΕΝΦΙΑ το 2022 θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις. Πλέον το σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα.

Αυξήσεις έχουμε κυρίως σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε o Xρ. Σταϊκούρας.

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν και στην Αττική, ιδίως σε περιοχές στα νότια. Υπάρχουν και πολλές μειώσεις στην περιφέρεια και την ηπειρωτική χώρα είπε ο κ Σταϊκούρας και επισήμανε ότι οι αυξήσεις δεν συνεπάγονται και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

-στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%

-στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%

-στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.

Οι πολίτες θα μπορούν σε λίγες ημέρες μέσω ψηφιακού χάρτη να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους.

Σε περιοχές έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε τουριστικά φιλέτα που παρέμεναν “ξεχασμένα” επί δεκαετίες από την εφορία, εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών που έρχονται μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «πριγκιπάτο» της Μυκόνου: σε περιοχή όπου οι ιδιοκτήτες πλήρωναν φόρους με αντικειμενική τιμή … Πλατείας Βάθη και Αγίου Παντελεήμονα (με μόλις 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό!) τώρα θα δουν την Τιμή Ζώνης να εκτοξεύεται κατά 217% και να φτάνει στα 3.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Στον αντίποδα, υποβαθμισμένες περιοχές στην πρωτεύουσα αλλά και οικισμοί στην περιφέρεια που ήταν αδικημένοι φορολογικά, θα πάρουν ανάσα: στα Άνω Λιόσια, σε Ζώνη με τιμή 650 ευρώ, έρχεται πτώση της τάξεως 31% καθώς η αντικειμενική μειώνεται πλέον στα 450 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη Φλώρινα μάλιστα, οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 50%, αφού σε οικισμό που εντάσσεται για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών, η τιμή της εφορίας δεν αυξάνεται αλλά αντιθέτως μειώνεται από το νέο έτος: από 600 ευρώ που ισχύει, σε 300 ευρώ το τετραγωνικό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.