Στα Ιωάννινα βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ στα πλαίσια των εσπερινών ομιλιών για τα 100 χρόνια απο την καταστροφή της Σμύρνης.

Να αναφερθεί ότι ο Σεβασμιώτατος μίλησε μέσα από την Μνημειακή Βασιλική της Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων, και αναφέρθηκε στα πάρα πολλά ιερά λείψανα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ένα από τα λείψανα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες είναι και το χέρι του Μεγάλου Βασιλείου, το οποίο έφερε ο Φαρλέκας και φυλασσόταν στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σε άλλο σημείο ο κ. Γαβριήλ τόνισε ότι ένα ακόμα ιερό κειμήλιο είναι του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολήτου, όπου βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο και είναι άφθαρτο.

Επίσης η κάρα του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης αδερφού του Μεγάλου Βασιλείου, η λειψανοθήκη χρονολογείται κοντά στο 1400.

Ακόμη το σκήνωμα του Αγίου Ελευθερίου, Επισκόπου Ηλιρικού το οποίο έρχεται από την Κασταμονή.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τόνισε ότι δεξί πόδι του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, μετά τον ξεριζωμό έφτασε στην Μητρόπολή του.

Ένα σημαντικό ακόμη κειμήλιο είναι μια εικόνα του 14ου αιώνα και βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήρθε από την ιδιαίτερη πατρίδα του Στέλιου Καζαντζίδη την Αλάνια.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος αποκάλυψε ότι τα περισσότερα ιερά λείψανα στην αρχή φυλάσσονταν στον Πειραιά σε μεγάλες αποθήκες μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να δουν που θα πάνε και θα μείνουν.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν ο Μητροπολίτης Γαβριήλ τόνισε ότι “η ταυτότητα της Ελλάδος όπως την ξέρουμε σήμερα δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχαν έρθει οι πρόσφυγες”.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, ανέφερε ότι η Εκκλησία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους πρόσφυγες, ενώ πρόσθεσε ότι ο Μικρασιατικός πολιτισμός είναι αρχοντιά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.