Νέας Ιωνίας Γαβριήλ:Αφορμή της συνάντησής μας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαβριήλ στάθηκε η επέτειος των 50 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, μίας περιοχής στην οποία «χτυπά» η καρδιά του προσφυγικού ελληνισμού, καθώς και η συμπλήρωση των δέκα ετών από την ενθρόνισή του.

Την 1η Νοεμβρίου του 2014 η Λεωφόρος Ηρακλείου κατακλύστηκε από πλήθος πιστών, ιεράρχες και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου που συγκεντρώθηκαν για να υποδεχτούν το νέο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ.κ. Γαβριήλ (κατά κόσμον Γεώργιος Παπανικολάου).

Ο τότε 38χρονος επίσκοπος Διαυλείας έγινε ένας από τους νεότερους ιεράρχες στην ιστορία της Εκκλησίας που ανέλαβε την διαποίμανση μιας Μητρόπολης πριν τα 40 του χρόνια.

«Ο Θεός με αξίωσε να ποιμαίνω από το 2014 αυτή την ευλογημένη περιοχή, της οποίας ταυτότητα είναι η προσφυγιά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει ζωντανή αυτή η ταυτότητα».

Εδώ και δέκα χρόνια, ο πρωταρχικός στόχος του είναι να βρίσκεται ουσιαστικά στο πλευρό των ανθρώπων, να προσφέρει στις ανάγκες τους και να ακούει τα προβλήματά τους. Όπως θα πει χαρακτηριστικά «ο άνθρωπος πρέπει να έχει κάπου να ακουμπήσει και να μην νιώθει μόνος».

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: «Ο λόγος της Εκκλησίας είναι το αντίμετρο στη βία των ανηλίκων»

«Εκκλησία και πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων»
Η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η βία των ανηλίκων, ένα φαινόμενο που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος να σχολιάσει, καθώς έχει ζήσει το σχολικό περιβάλλον κατά την θητεία του ως καθηγητής Θρησκευτικών.

«Είναι ένα φαινόμενο που δεν βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στον δυτικό κόσμο και εκεί συναντάμε το οξύμωρο σχήμα ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι ευημερούν, τόσο πιο δύσκολα διαβιώνουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και αυτό πρέπει να μας θέσει ένα μεγάλο γιατί;»

Η απάντηση που θα δώσει ο Μητροπολίτης Γαβριήλ για τον λόγο που η βία των ανηλίκων και όχι μόνο βρίσκεται σε έξαρση στην εποχή μας είναι η έλλειψη ανθρωπιάς.

«Πόσο εύκολο θα ήταν να πούμε στα παιδιά ότι στο πρόσωπο του άλλου είναι ο Θεός ο ίδιος, η ψυχή μας είναι κατ’ εικόνα Θεού. Όταν βλέπεις στον άλλον τον Θεό πως θα σηκώσεις χέρι να τον χτυπήσεις; Πως θα βγει από το στόμα σου λόγος που θα τον προσβάλλει;», αναρωτιέται.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τονίζει τη σημασία της συνεργασίας κυβέρνησης – Εκκλησίας και επισημαίνει ότι δεν αρκεί ο νομοθετικός περιορισμός για την καταπολέμηση του φαινομένου, αφού όπως θα πει: «Ο λόγος της Εκκλησίας είναι τα αντίμετρα στην βία των ανηλίκων. Πρέπει να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο ολιστικά».

Νέοι και Εκκλησία: Η δυσπιστία που έφερε απόσταση
Μπορεί η Εκκλησία να συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων, όταν οι νέοι δεν εμπιστεύονται τον θεσμό;

Στο ερώτημα αυτό ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας θα απαντήσει με την αυτοκριτική που πρέπει να κάνει ο κάθε κληρικός λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε ευθύνη και για αυτό έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτοκριτική. Αυτό το οποίο χρειάζεται ο άνθρωπος μιας αστικής περιοχής, όπως η Αττική είναι να βλέπει τον κληρικό να ζει με βάση αυτά που διδάσκει. Πως μπορεί να ταυτιστεί ο λόγος της μισαλλοδοξίας με τον λόγο του Θεού;» Και θα συμπληρώσει με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει και από τις δυο πλευρές, τόσο από την Εκκλησία όσο και από τους νέους να έρθουν σε διάλογο και να «σπάσουν» τον πάγο: «Όλοι είμαστε σώμα του Θεού. Δεν είμαι καλύτερος από σένα επειδή φοράω ράσο. Όλοι έχουμε την ίδια αποστολή, να σώσουμε την ψυχή μας».

Το «αγκάθι» του δημογραφικού: Οικονομικές αντιξοότητες και ο φόβος της δέσμευσης
Από τη συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να λείψει το μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας, ένα θέμα που εισηγήθηκε ο ίδιος στην Τακτική Συνέλευση της Ιεράς Συνόδου το 2022 και αποτελεί «αγκάθι» για την ελληνική πραγματικότητα.

Για τον Μητροπολίτη Γαβριήλ, οι οικονομικές συνθήκες συμβάλλουν σημαντικά στην έξαρση της υπογεννητικότητας, ωστόσο, ακόμα πιο καταλυτικό ρόλο παίζει ο φόβος της δέσμευσης.

«Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποκοπεί από την μητρική και πατρική φροντίδα, δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες και αυτό τον δυσκολεύει να δεσμευτεί σε μία σχέση. Οι σχέσεις είναι άθλημα, θα αγωνιστείς και σε έναν αγώνα ποτέ δεν είναι εύκολα τα πράγματα»

Για τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας οι λύσεις που μπορούν να δοθούν είναι πολλές, με βασική τη δημιουργία προϋποθέσεων για τους νέους να μπορούν να χτίσουν τη ζωή τους και εκτός των μεγαλουπόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Για τον ίδιο, η επένδυση στον γεωργικό τομέα είναι το «κλειδί» για να διαμορφωθούν οι ιδανικές συνθήκες στην ελληνική επαρχία που θα δώσουν στους νέους την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη ζωή τους, χωρίς να αναζητούν μοναδική διέξοδο στις αστικές περιοχές.

«Είναι ένα θέμα που αν δεν το «δούμε» χθες σε 30 χρόνια η κατάσταση θα είναι ζοφερή», καταλήγει…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.