Ι.Μ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Με αφορμή το χθεσινό δεύτερο επεισόδιο της νεάς τηλεοπτικής σειράς για την ζωή του Αγίου Γέροντος Παΐσιου, η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας σχολίασε πως “η κυριότερη συνιστώσα του προσφυγικού Ελληνισμού ήταν η ορθόδοξη πίστη όχι ως ιδεολογία”.

Η συγκλονιστική σκηνή της σκληρής φυγής και του αποχωρισμού. Πριν 100 χρόνια οι προγονοί μας ήλθαν «γυμνοί και πένητες» διωγμένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ιωνίας και χαμένοι μέσα στη λαίλαπα της καταστροφής, μεταφέροντας στα χέρια τους τα ιερά λείψανα και τις σεπτές εικόνες των Αγίων, τα κειμήλια, τα ήθη, τις παραδόσεις τους και στις καρδιές τους την ορθόδοξη πίστη, την πολιτιστική τους κληρονομιά, την αγάπη για τη ζωή.

Ήρθαν εδώ φτωχοί και κατατρεγμένοι σε ένα τόπο άγνωστο. Κι όμως ρίζωσαν. Κι ύστερα εκάρπησαν και με τον ιδρώτα τους μεγαλούργησαν. Δούλεψαν σκληρά γιατί ήθελαν να προκόψουν, να δημιουργήσουν να αποδείξουν πως η Ρωμιοσύνη αντέχει.

Η κυριότερη συνιστώσα του προσφυγικού Ελληνισμού ήταν η ορθόδοξη πίστη όχι ως ιδεολογία, αλλά ως βίωμα και πρακτική ζωή, ως ήθος και βιοθεωρία, ως έθιμο και συνήθειες κοινωνικές. Όπως ακριβώς κατά την μαύρη περίοδο της τουρκοκρατίας ο Έλληνας ραγιάς άντεξε, κρατώντας σφικτά την ορθόδοξη πίστη, την γλώσσα και τα έθιμα του, έτσι και ο Μικρασιάτης, ο Πόντιος, ο Καππαδόκης και ο Θρακιώτης πρόσφυγας άντεξαν διότι κρατούσαν βακτηρία δυνατή την πίστη και την παράδοση που διατήρησαν επί αιώνες αδούλωτη την ψυχή του Γένους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.