«Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στις 29 Μαΐου 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους είναι ένα άσβεστο γεγονός στην συλλογική μνήμη των Ορθοδόξων Χριστιανών παντού σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, η Βασιλεύουσα μας καταλήφθηκε, ο Αυτοκράτορας μας μαρτύρησε και ο λαός μας υποβλήθηκε σε βαναυσότητες για τους επόμενους αιώνες. Τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την μοιραία ημέρα και τους επόμενους αιώνες δεν μπορούν και δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, και ειδικά από εκείνους από εμάς που μοιραζόμαστε την αξιοσέβαστη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά. Για σχεδόν 600 χρόνια οι πρόγονοί μας, που προσπάθησαν ένθερμα να διατηρήσουν την πίστη και τον πολιτισμό τους, καταπιέστηκαν συστηματικά και ολοένα και περισσότερο, καθώς η τουρκική αντίδραση στην ύπαρξη Ορθόδοξων Χριστιανών και προσώπων ελληνικής καταγωγής έγινε όλο και πιο σκληρή.

Η γενοκτονία, η πολιτιστική καθυπόταξη, η καταστολή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συνεχιζόμενη καταπίεση της Μητρός Εκκλησίας μας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, υπήρξαν τα χαρακτηριστικά της Τουρκικής κληρονομιάς που εκτείνεται σε αυτούς τους σύγχρονους καιρούς.

Μία από τις πιο αποτρόπαιες και απεχθείς απειλές που προέρχονται συνεχώς από Τούρκους φανατικούς και φονταμενταλιστές είναι η επιθυμία τους και οι απροκάλυπτες ενέργειες να μετατρέψουν την μεγαλοπρεπή Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτή η απεχθής ρητορική έχει χρησιμεύσει μόνο για να εκφοβίσει την Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να συγκεντρώσει αντιχριστιανικά συναισθήματα μεταξύ φονταμενταλιστικών ομάδων. Επιπλέον, αυτού του τύπου σχόλια και δηλώσεις εμποδίζουν ακόμη περισσότερο τα βήματα συνετών ηγετών που έχουν προσπαθήσει να καλλιεργήσουν μια ατμόσφαιρα ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού.

Στο επίκεντρο αυτού του αγώνα βρίσκεται το αγαπητό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, το κέντρο της Ορθοδοξίας, το οποίο ανέκαθεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της ειρήνης και από την αρχή διακήρυττε την ειρήνη και την αγάπη που εκφράζεται στο Ευαγγέλιο του Χριστού. Οι αγώνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την διάρκεια αυτών των πολλών αιώνων, το έχουν δει ξανά και ξανά καταπιεσμένο, στερημένο από βασικά δικαιώματα και όμηρο στις άδικες ενέργειες του Τουρκικού κράτους. Ωστόσο, μέσα από όλους αυτούς τους αιώνες καταπίεσης και υποκείμενη σε βαναυσότητα, η Μητέρα Εκκλησία μας ακτινοβολεί αδιάκοπα το Άγιο Φως του Χριστού. Το αγαπητό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πνευματικός μας Πατέρας, η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, είναι στις πρώτες γραμμές που αγωνίζονται ενάντια στον ρατσισμό, τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία όπου και αν έχει εκτραφεί και οδηγεί τον αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας παντού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε πάντα ένα μήνυμα αγάπης και ειρήνης, ένα μήνυμα που εξακολουθεί να εκφράζει μέχρι σήμερα.

Καθώς θρηνούμε σήμερα την απώλεια της Βασιλεύουσας, ας παραμείνουμε επίσης γνώστες ότι ακόμη και μετά από σχεδόν έξι αιώνες, τα βασανιστήρια και την καταπίεση, τις απειλές και την υποδούλωση, την βία και τα μαρτύρια, η Αγία Μητέρα Εκκλησία μας παραμένει. Ας μην χάνουμε ποτέ την πίστη, μην χάνουμε ποτέ την ελπίδα, και μην σταματάμε να αγωνιζόμαστε για τον καλό αγώνα. Ας σταθούμε πάντα πιστά και ένθερμα προς υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, της Μητρός όλης της Ορθοδοξίας, και να την υπερασπιστούμε ενόψει των συνεχιζόμενων απειλών που υφίσταται στα χέρια του Τουρκικού κράτους. Προσεύχομαι η Θεοτόκος να φυλάσσει και να προστατεύει διαρκώς την Πόλη της και να διατηρεί το αγαπημένο μας Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας ασφαλείς από όλες τις αντιξοότητες.»

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.