ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ: Ένας νεαρός στο Γκινάρ της Αλβανίας, ο Όλγκερτ Χάσα (Olgert Hasa), παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βούτηξε στα καταπαγωμένα νερά για το σταυρό. Του π. Ηλία Μάκου. Στην ενορία Γκινάρ της Μητρόπολης Ελμπασάν της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου (με το παλαιό ημερολόγιο).

Ενορία Γκινάρ Αλβανία

Μετά τη θεία λειτουργία στο ναό της Ανάληψης κάτοικοι, μονιασμένοι, γυναίκες και άνδρες και νέοι και παιδιά, σχημάτισαν πομπή, με επικεφαλής τον ιερέα, και αφού διέσχισαν το χωριό έφτασαν στη λίμνη Παστρέσιτ (Pashtreshit).

ενορία Γκινάρ της Μητρόπολης Ελμπασάν

Ο νεαρός αψήφησε το κρύο, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και αυτός μόνο έπεσε στη λίμνη και έπιασε, όπως πολύ το επιθυμούσε το σταυρό.

Λίμνη Παστρέσιτ Αλβανία

Λίμνη Παστρέσιτ

Σήμερα, που πολλοί κλυδωνιζόμαστε μέσα στα κύματα αλληλοσυγκρουόμενων ιδεών και έχουμε χάσει τον ορθό προσανατολισμό μας και αναζητούμε διέξοδο στη ζωή μας και σωτηρία, μέσα στο χάος της κατ’ ευφημισμό, τελικά, εποχής μας, η φανέρωση του Θεού μπορεί να κάνει θαύματα στις ψυχές μας.

Η βάπτισή μας ως Ορθοδόξων είναι θάνατος, ταφή, ανάσταση, καινούργιος εαυτός.

Θάνατος πνευματικός της αμαρτωλότητάς μας, θάνατος μετοχή-συμμετοχή στο σταυρικό θάνατο του Χριστού. Όπως Εκείνος θανάτωσε την αμαρτία πάνω στο σταυρό και εμείς μέσα στο αγιασμένο νερό νεκρώνουμε το σαρκικό φρόνημα, που είναι ολοζώντανο μέσα μας.

Ανάσταση ηθική και είσοδος και αρχή σε νέα ζωή, σε νέα ηθική, ενάρετη, με ελπίδα, με χαρά, με αρετή.

Είμαστε εμείς τέτοιοι Χριστιανοί; Χριστιανοί αναγεννημένοι, Χριστιανοί με θερμή πίστη, Χριστιανοί σωστοί; Ας ευρευνήσουμε τον εαυτό μας. Αν δεν είμαστε, ας γίνουμε.

πάτερ Ηλίας Μάκος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενορία Γκινάρ της Μητρόπολης Ελμπασάν και κάποιες άλλες στην Αλβανία, που τέλεσαν τα Θεοφάνεια στις 19 Ιανουαρίου, δεν είναι παλαιοημερολογίτικες, ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, απλά για πρακτικούς λόγους, τελούν με το παλαιό ημερολόγιο τα Θεοφάνεια, λόγω του ότι ο ιερέας εξυπηρετεί και άλλες ενορίες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.