ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Συνάντηση για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου αλλά και της προστασίας της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος…

Με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στη Νέα Υόρκη. Πριν από τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συμμετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την οποία διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ιορδανίας στις ΗΠΑ μαζί με τις Εκκλησίες για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ.κ. Ελπιδοφόρος συζήτησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, ιδίως υπό το φως των σημερινών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξήρε την ακμάζουσα ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της Ιορδανίας και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Από την πλευρά της, η ανακοίνωση του Βασιλείου της Ιορδανίας επισήμανε ότι «η Αυτού Μεγαλειότητά συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και συζήτησαν τρόπους για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ιορδανίας να προστατεύσει τη χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή και να προστατεύσει τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ».

Βασιλιάς Αμπντάλα: Οι Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος και του παρόντος της Μέσης Ανατολής

Ο βασιλιάς Αμπντάλα άνοιξε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ενημερώνοντας τους θρησκευτικούς ηγέτες για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ και τον ρόλο της Ιορδανίας ως προστάτη των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βασιλείου της Ιορδανίας, ο Βασιλιάς Αμπντάλα αναφέρθηκε στα συνεχή εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στα παλαιστινιακά εδάφη. Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς πιέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν την παρουσία των Χριστιανών στην περιοχή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με ορισμένους χριστιανούς ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο βασιλιάς Αμπντάλα επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι Άραβες Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος και του παρόντος της Μέσης Ανατολής και είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής εργασίας για την προστασία της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή. Ο βασιλιάς είπε ότι ορισμένες εκκλησιαστικές περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές έχουν κατασχεθεί από εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενώ άλλες περιουσίες αντιμετωπίζουν υψηλή φορολογία. Ο Βασιλιάς επανέλαβε ότι η Χασεμιτική κηδεμονία των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ είναι τιμή και ευθύνη που συμβάλλει στη διατήρηση της ενότητας όλων των εκκλησιών και – πιο σημαντικά – της ενότητας μεταξύ της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.