Στα «σκαριά» συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης των δύο χωρών - Μητσοτάκης στο CNN: Θέλουμε οι βάρκες να σταματούν, πριν πέσουν στο νερό - Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εκτιμήσουν πότε μπορούν ν' ανοίξουν τη συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

Να εμβαθύνουν Ελλάδα και Τουρκία τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό, συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι ηγέτες των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε σχετικά ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Στόχος των δύο πλευρών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτό, άλλωστε, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ.

«Είναι σημαντικό για την ΕΕ να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και να διαμορφώσει νόμιμες οδούς για μετανάστες με οργανωμένο τρόπο, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους» υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Έχουμε ανθρωπιστικές ευαισθησίες, αλλά θέλουμε να στείλουμε και το μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος ότι οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν νόμιμα, χωρίς να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο. Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τους κανόνες της Σένγκεν. Έχουμε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, κανείς δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος, αλλά πρέπει να την εφαρμόσουμε».

«Διατηρούμε για τους εαυτούς μας το δικαίωμα να ανακόπτουμε την πορεία σκαφών προς τα νησιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην μπαίνουν βάρκες στο νερό και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό. Θέλουμε οι βάρκες να σταματούν, πριν πέσουν στο νερό. Φυσικά, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλύτερα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θέλουμε να το αφήνουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρώπη» υπογράμμισε ακόμη.

Στη σύντομη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».

Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Συμφωνήθηκε ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».

Για το Κυπριακό, τέλος, «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση» αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή.

«Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε η ίδια πηγή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.