Μητρόπολη Βελγίου:

Στις 5 Νοεμβρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ενορία του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου και της Αγίας Παρασκευής στην Χάγη, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, με συλλειτουργούς τον Πρωτοπρεσβύτερο Willibrord d’ Ulft και τον διάκονο Βαρνάβα Genbrugge.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σε παρεκκλήσιο της σοφίτας της Παλαιοκαθολικής Εκκλησίας, στο κέντρο της Χάγης.

Η νέα αυτή Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου δημιουργήθηκε εδώ και μερικές μόνο ημέρες για τις θρησκευτικές ανάγκες ενός μικρού αριθμού ορθοδόξων χριστιανών, που διαβιούν στην πρωτεύουσα αυτή της Ολλανδίας και τις γύρω περιοχές.

Τούτο συνέβη μετά την προσχώρηση του πατρός Willibrord van Ulft στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, προερχομένου από την Εξαρχία των Ενοριών Ρωσσικής Παραδόσεως εν Δυτική Ευρώπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ενορίτες ακολούθησαν τον πατέρα Willibrord van Ulft στην νέα αυτή του επιλογή.

Είναι μικρός αριθμός ορθοδόξων χριστιανών διαφόρων προελεύσεων. Δεν ξεχνούμε τα λόγια του Κυρίου μας «Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον». Αυτή την στιγμή στηριζόμαστε σ´αυτή την σημαντική φράση του Κυρίου.

Πράγματι και οι μαθητές του Χριστού ήταν πολύ ολίγοι στον αριθμό. Η Βασιλεία του Θεού είναι ένα θεϊκό δώρο και κανείς δεν δύναται να εμποδίσει κάποιον να συμμετάσχει σ´αυτήν. Αυτό το Βασίλειο θα μεγαλώσει όπως ο σπόρος της Παραβολής του Σπορέως που έπεσε στην αγαθή γή.

Θα ελκύεται από την αδυναμία και τις αμαρτίες του λαού, αλλά θα έχει μέλλον και στο τέλος θα προοδεύσει με την βοήθεια του Θεού.

Νέα Ορθόδοξη Ενορία στην Χάγη Ολλανδίας Νέα Ορθόδοξη Ενορία στην Χάγη Ολλανδίας Νέα Ορθόδοξη Ενορία στην Χάγη Ολλανδίας

 

Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε δεξίωση κατά την οποία οι ενορίτες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και συζητήσουν με τον Μητροπολίτη, ο οποίος ευχήθηκε το καλώς ορίσατε στον πατέρα Willibrord van Ulft και τους ενορίτες του.

Η επιλογή των προστατών Αγίων εξηγείται ως εξής: ο Απόστολος Ιάκωβος, γιός του Ζεβεδαίου, αφ’ ενός, είναι ο προστάτης της πόλεως της Χάγης. Αφ´ετέρου, η Αγία Παρασκευή, είναι μία Ελληνίδα Αγία των Επιβατών της Θράκης, όχι μακρυά από την Κωνσταντινούπολη, που έζησε τον 11ο αιώνα, και που οι ενορίτες την ευλαβούνται πολύ.

Οι ευσεβείς γονείς της της εδίδαξαν όταν ήταν μικρή τις αλήθειες του Ευαγγελίου, και ιδίως ότι όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Κύριο, πρέπει να εγκαταλείψει τα πάντα για να Τον ακολουθήσει. Όταν πέθαναν οι γονείς της, η νέα Παρασκευή εγκατέλειψε τον κόσμο για να ζήσει στην έρημο.

Πρώτα αφοσιώθηκε στον Θεό με προσευχή και νηστεία. Εν συνεχεία άρχισε μεγάλη άσκηση στην έρημο του Ιορδάνου.

Η Αγία Παρασκευή είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Σέρβους ορθοδόξους χριστιανούς, στους Ρουμάνους, στους Μολδαβούς και στους Βουλγάρους. Το 1641 τα άγια λείψανά της δόθηκαν στον πρίγκηπα της Μολδαβίας Βασίλειο Λούπο, σαν αναγνώριση για την υποστήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.