Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023. Οι ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Σεπτεμβρίου 2023 είναι οι εξής:

Συντάξεις ΙΚΑ (πληρωμή με ΑΜΚΑ)

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ, για αποφυγή συνωστισμού (όπως τους προηγούμενους μήνες)

Οι ημερομηνίες πληρωμής (με ΑΜΚΑ) των συντάξεων ΙΚΑ Σεπτεμβρίου 2023 είναι:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Συντάξεις ΝΑΤ

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Συντάξεις Δημοσίου (πληρωμή με ΑΜΚΑ)

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

(Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023 όπως το Δημόσιο)

(Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Σεπτεμβρίου 2023 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο)

Πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων την ίδια ημερομηνία

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2023 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξει

Market Pass: Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση για το «Market Pass».

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να είναι δικαιούχοι:

-Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τις οικογένειες.

-Για οικογένειες και νοικοκυριά τα οποία έχουν και εξαρτώμενα μέλη φορολογικής δήλωσης, είναι 5.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα για το κάθε μέλος που συμμετέχει στο νοικοκυριό.

-Τα αντίστοιχα περιουσιακά κριτήρια που αφορούν τον άγαμο είναι 250.000 και για οποιαδήποτε άλλη μορφή νοικοκυριού είναι 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτων της οικογένειας.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να δοθεί σε μία μόνον δόση ολόκληρο το επίδομα αγορών ύψους 50-300 ευρώ, εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά και την παράταση κατά ένα μήνα που δόθηκε στη διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με βάση τις οποίες θα καθοριστούν και οι τελικοί δικαιούχοι του Market Pass II.

Το μέτρο, όπως ψηφίστηκε, προβλέπει νέο γύρο επιδότησης των νοικοκυριών για αγορές μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Αντί για διπλή δόση Σεπτεμβρίου, που ήταν αρχικά ο στόχος, αυξάνονται οι πιθανότητες -ελλείψει χρόνου- να δοθεί μια και έξω τον Οκτώβριο «τριπλό» επίδομα, για ολόκληρο το τρίμηνο.

Ο αρχικός σχεδιασμός ανατρέπεται καθώς η υποβολή δηλώσεων θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και τις 31/8 (και ώρα 3μμ) με αποτέλεσμα η πλατφόρμα για αιτήσεις νέων δικαιούχων market pass να μην μπορεί να ανοίξει πριν τις τελευταίες ημέρες του μηνός, ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι μέχρι να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο αρχείο τα δεδομένα από όλα τα εκκαθαριστικά για τις 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος, δεν θα μπορούν να διασταυρωθούν ούτε τα εισοδήματα των εν δυνάμει δικαιούχων, αλλά ούτε η τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση (αριθμός μελών νοικοκυριού) από την οποία καθορίζεται και το τελικό ύψος της επιδότησης του καθενός.

Με βάση τα παραπάνω, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να προλάβουν να μπουν τα λεφτά μέσα στον Σεπτέμβριο. Αλλά ακόμα και αν ξεκινούσαν να γίνονται τμηματικά δεκτές οι αιτήσεις από τον Αύγουστο, το τελικό αποτέλεσμα (έγκριση ή απόρριψη) μπορεί να απαιτήσει αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, και μέχρι να μεταφερθούν τα σχετικά κονδύλια στις τράπεζες προκειμένου να πιστωθούν είτε σε άυλες κάρτες είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενδέχεται να έχει μπει πλέον και ο Οκτώβριος, ώστε να φανούν οι πληρωμές στους περίπου 2,8 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το market pass, δηλαδή 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι και 5.000 επιπλέον για κάθε προστατευόμενο τέκνο, με ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ οι έγγαμοι.

Αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο, είτε διότι υπερέβαιναν τα όρια με βάση τα εισοδήματα του 2021 (δηλώσεις 2022).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.