ΣΚΟΠΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αφορμή την αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο.

Οι Ρώσοι αρχικά είδαν με επιφύλαξη -και όχι μόνο- την κίνηση αυτή, ενώ δεν παρέλειψαν να προχωρήσουν και σε δηλώσεις που αποτυπώνουν πλήρως το “εκρηκτικό” κλίμα που επικρατεί.

«Η θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησία, πάνω απ’ όλα, θα λάβει υπόψη την προσέγγιση αυτού του προβλήματος της Σερβικής Εκκλησίας, στην οποία συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα στη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε ο γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αρχιερέας Ιγκόρ Γιακίμτσουκ, ενώ ο Πρωθιερέας Νικοάι Μπαλασοφ και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τόνισε πως

Ουσιαστικά, με την απόφαση του Φαναρίου, η Εκκλησία των Σκοπίων παύει πλέον να είναι σχισματική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και Αυτοκεφαλία αλλά ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία με την επίσημη ονομασία πλέον Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, και μάλιστα χωρίς δυνατότητα χρήσης του όρου Μακεδονία ή παραγωγών του υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου.

Τα διοικητικά καθήκοντα τα αφήνει στην Εκκλησία της Σερβίας, δημιουργώντας στην ουσία τετελεσμένα και προλαμβάνοντας τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Religija.mk, είχε προηγηθεί η συνάντηση του Πατριάρχη της Σερβίας Πορφύριου , με εκπρόσωπο της Εκκλησίας των Σκοπίων, ενώ αναμένεται και η επίσημη απάντηση από το Πατριαρχείο της Σερβίας

Χαράς Ευαγγέλια στα Σκόπια

Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα σε πολλούς ναούς της χώρας υποδέχτηκαν την απόφαση του Φαναρίου να τερματίσει το σχίσμα. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμτάρ Κοβάτσεφσκι σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε τα εξής για την αποκατάσταση της κοινωνίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες:

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Παναγιώτατο, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε μια σπουδαία πράξη και επέδειξε μεγάλη φροντίδα για ένα μεγάλο ορθόδοξο λαό. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδειξε με αυτή την πράξη ότι στηρίζει την ιστορική αποστολή του και ευθύνη του.

Μολονότι με την ενέργεια αυτή δεν έχουν επιλυθεί το τελικό καθεστώς και το όνομα, έχει ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό και μεγάλο βήμα. Η ορθόδοξη εκκλησία μας ευρίσκεται πλέον σε κοινωνία με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και η σημερινή ημέρα είναι ιστορική μετά από επτά δεκαετίες πλήρους απομόνωσης.

Με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εισερχόμαστε σήμερα στην ορθόδοξη οικογένεια όλων των τοπικών εκκλησιών. Η εν λόγω απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία μας αναγνωρίζει ως Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, σημαίνει την αναγνώριση της συνέχειας της ιστορικής εκκλησίας μας από την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Την απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρέτισε και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως η αναγνώριση της κανονικότητας της Εκκλησίας της χώρας αποτελεί μία από τις πιο λαμπρές αποφάσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.