ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο πληθωρισμός της Τουρκίας “τρώει “την αύξηση του κατώτατου μισθού των πολιτών της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή της χώρας για την ομάδα των ειδών τροφίμων αυξήθηκε κατά 7% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια στις 22.280 λίρες Τουρκίας το μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εργατικής Συνομοσπονδία της Τουρκίας (Turk-Is).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν σε 4 μηνιαίους κατώτατους μισθούς. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί στις αρχές Ιουλίου κατά 30%, δηλαδή ανήλθε στις 5.500 λίρες .

Tο όριο της φτώχειας
Για το όριο της φτώχειας συμπεριλήφθηκαν οι δαπάνες για τα τρόφιμα, τα ρούχα, τη στέγαση, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ο δείκτης που μετρά το «κατώφλι πείνας» τις μηνιαίες δαπάνες για τρόφιμα αυξήθηκε στις 6.840 λίρες. Δηλαδή ο δείκτης αυτός ήταν υψηλότερος κατά 24% από τον κατώτατο μισθό που είναι στις 5.500 λίρες.

Πληθωρισμός: Ποιες είναι νέες προβλέψεις
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε για έβδομο μήνα τον Ιούλιο το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο 14%. Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 80,1% τον Ιούλιο από 78,6% που ήταν τον Ιούνιο, όπως εκτίμησαν 17 αναλυτές σε σχετική έρευνα που έκανε το Bloomberg. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας θα δημοσιεύσει στις 3 Αυγούστου τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο πληθωρισμός αναμένεται φτάσει στο 60,4% το 2022 μεσοσταθμικά, ωστόσο βλέπει να επιβραδύνεται στο 19,2% μέχρι το τέλος του 2023 και στο 8,8% το 2024.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.