Μπορεί η βόρεια Εύβοια να καίγεται ακόμα, όμως στην Αμάρυνθο, στην κεντρική περιοχή του νησιού, λίγα χιλιόμετρα νότια της Χαλκίδας, συνεχίζονται οι ελληνοελβετικές ανασκαφές. Στα ανατολικά της Αμαρύνθου, το ιερό που είχε ανακαλυφθεί το 2017 ταυτοποιήθηκε ως ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, ενώ οι εργασίες αποκάλυψαν το 2020 έναν υστεροαρχαϊκό ναό με πλούσιο αποθέτη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει φέτος στην περαιτέρω αποκάλυψη του ναού, είναι μία συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, υπό την διεύθυνση της δρος Αγγελικής Σίμωσι, με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Sylvian Fachard.

Από τις πρώτες μέρες της φετινής καλοκαιρινής ανασκαφικής περιόδου, ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από το εσωτερικό του ναού, τα οποία συμπληρώνουν τα αναθήματα του δεύτερου μισού του 6ου αι. π.Χ. τα οποία βρέθηκαν πέρσι. Πρόκειται για μελανόμορφα αγγεία εισηγμένα από την Αττική, αγγεία τοπικών εργαστηρίων, πήλινα και χάλκινα ειδώλια, κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, μια χάλκινη ασπίδα και ένα σιδερένιο κράνος. Κάτω από τον υστεροαρχαϊκό ναό, από το οποίο μόνο τα θεμέλια διαστάσεων 10Χ30 μ. σώζονται, εντοπίστηκαν κατάλοιπα τουλάχιστον δύο παλαιότερων αρχιτεκτονικών φάσεων, ανάμεσα σε αυτά και μια ημικυκλική εστία.

Σε άλλα σημεία του ιερού που ανασκάφηκαν, στη βόρεια άκρη του τεμένους βρέθηκε πήλινη υδρορροή ενός κτηρίου με λεοντοκεφαλή σε άριστη κατάσταση, μαζί με άλλες κεραμίδες. Στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκε επίσης αρχαϊκός ή κλασικός τοίχος, ο οποίος περιόριζε το τέμενος προς βορρά την αντίστοιχη περίοδο.

Ταυτόχρονα με την καλοκαιρινή ανασκαφική περίοδο, άρχισε και η έρευνα στις παρυφές του διπλανού λόφου Παλαιοεκκλησιές, με στόχο την κατανόηση του λόγου της μετατόπισης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων προς πεδιάδα και της μετατροπής του προϊστορικού οικισμού σε ιερό. Σημειώνεται ότι ο προϊστορικός οικισμός στην κορυφή του λόφου ήταν ήδη γνωστός από παλαιότερες ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και αναφέρεται σε πινακίδα Γραμμικής γραφής Β από το ανάκτορο της Θήβας. Αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους εντοπίστηκε ένα μεσαιωνικό κτίριο, ενώ βαθύτερα αποκαλύφθηκε τμήμα ενός κτηρίου της Εποχής του Χαλκού με άφθονη μυκηναϊκά κεραμικά.

Ένας ακόμα ερευνητικός τομέας στην ευρύτερη περιοχή είναι η επιφανειακή έρευνα ανάμεσα στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο, η οποία αποσκοπεί στην ιχνηλάτηση της ιεράς οδού που αναφέρεται στις αρχαίες πηγές, η οποία συνέδεε τη μητρόπολη με το ιερό. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, εκτός από τις αυτοψίες στο πεδίο θα επιστρατευθούν και σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι, π.χ. αεροπορικές εικόνες LiDAR.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.