Το εγκώμιο του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν έπλεξε -για ακόμη μία φορά- ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε συνέδριο με τίτλο «Σύμπραξη κράτους και κοινωνίας για την αρμονική εκπαίδευση υπεύθυνων ανθρώπων με βάση τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες», ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε πως χάρη στον Πούτιν, η Ρωσία γίνεται προπύργιο πνευματικών αξιών.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν είναι η πρώτη φορά που φανερώνει την ταύτισή του με τις επιλογές του Ρώσου προέδρου. Άλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι στα δύο και πλέον έτη που διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Μόσχας έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη ρητορική του Κρεμλίνου.

Μιλώντας προς τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, ο κ. Κύριλλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα ο κόσμος βιώνει βαθιές κρίσεις που συνδέονται με προσπάθειες αλλοίωσης των θεμελιωδών ηθικών αρχών της ανθρώπινης ύπαρξης και με εμμονική προπαγάνδα κακίας και αμαρτίας – όλα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στους ανθρώπους σε πνευματικό και ηθικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που της ασκείται, προσπαθούν να διατηρήσουν τα θεμέλια, τις παραδόσεις τους, και να υπερασπιστούν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Υπό τέτοιες συνθήκες, η αλληλεγγύη και η ενότητα έχουν μεγάλη σημασία σε αυτήν την προσπάθεια”.

Πρόσθεσε ακόμη πως “είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας, κρατικών φορέων και δημόσιων συλλόγων για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στον τομέα της οικογενειακής πολιτικής, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της γαλούχησης των νέων γενεών.

Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η εμπειρία μιας τέτοιας συνεργασίας είναι μοναδική σε παγκόσμια επίπεδα. Χάρη στη θέση του Προέδρου μας Β. Πούτιν και των διαφόρων αρχών, η Ρωσία γίνεται ισχυρό προπύργιο παραδοσιακών πνευματικών και ηθικών αξιών, ένας φάρος στον οποίο πολλές χώρες στρέφονται με ελπίδα.

Ελπίζω ότι οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα συμβάλουν σημαντικά στην υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων και θα συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση εθνικών επιδιώξεων σε αυτά τα ζητήματα του δημόσιου βίου”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.