Για «Ιερό εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄ και ομάδας αρχιερέων του Πατριαρχείου με επίκεντρο πωλήσεις ακινήτων και εδαφών κάνει λόγο σημερινό πρωτοσέλιδο του zougla.gr. Καταγγελίες - αποκαλύψεις από τον πρώην πρόεδρο των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Βλαχουτσάκου.

«Ιερός εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄ και ομάδας αρχιερέων του Πατριαρχείου με επίκεντρο πωλήσεις ακινήτων και εδαφών που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει το Πατριαρχείο από το 2005 μέχρι σήμερα.

Οι καταγγελίες που διατυπώνονται από επίσημα και επώνυμα χείλη για τις διαδικασίες αγοραπωλησίας που  φέρεται να έχει ακολουθήσει ο προκαθήμενος της Αδελφότητας του Πανάγιου Τάφου προκαλούν σοκ και αποκαλύπτουν ένα πολυπλόκαμο δίκτυο εκμετάλλευσης της ιερής ιδιοκτησίας, στις κορυφές του οποίου βρίσκονται το Πατριαρχείο, πλήθος offshore στις Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής και ισραηλινές ιδιωτικές εταιρείες.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και έχει ήδη απασχολήσει μεγάλα ισραηλινά ΜΜΕ, αφού το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εκτός από την εξαιρετικά συμβολική και θρησκευτική του σημασία, είναι και ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας μετά το κράτος του Ισραήλ. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Ισραηλινό Μουσείο και η κατοικία του πρωθυπουργού έχουν χτιστεί σε γη του Πατριαρχείου, ενώ στην ανατολική Ιερουσαλήμ το 37% των ακινήτων ανήκει σε αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες, το Πατριαρχείο φέρεται, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, να πουλά σε πολύ χαμηλές τιμές γη και ακίνητα τεράστιας αξίας σε offshore, οι οποίες, στη συνέχεια, τα μεταπωλούν ακριβά σε ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο το Πατριαρχείο βγαίνει ζημιωμένο, τη στιγμή που θα μπορούσε -αποκλείοντας τις offshore- να μισθώνει τα ακίνητα απευθείας στις εταιρείες λαμβάνοντας πολύ περισσότερα χρήματα.

Οι offshore, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι καταγγέλλοντες, έχουν έδρα τις Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής και φέρουν περίεργα ονόματα, όπως Kronti, Saint Vincent, Bona κ.ά.

Η σοβαρότερη απ’ όλες τις καταγγελίες, ωστόσο, αφορά στη διαδρομή που φαίνεται να ακολουθούν τα χρήματα από τις συναλλαγές αυτές. Ειδικότερα, ενώ τα χρήματα θα έπρεπε κανονικά να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Πατριαρχείου, αντιθέτως φέρονται να καταλήγουν στην τράπεζα Βερμούδα της Καραϊβικής με δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, όπως τον ίδιο τον Πατριάρχη Θεόφιλο, Ισραηλινούς και μέλη της οικογένειας δικηγόρου του Πατριαρχείου που συμμετείχε στις εν λόγω αγοραπωλησίες.

Προς επίρρωση μάλιστα των προαναφερθέντων, οι καταγγέλλοντες επικαλούνται και ένα λογιστικό έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr και στο οποίο αναγράφονται διάφορες πωλήσεις και τα αντίτιμα αυτών καθώς και τα ονόματα (στην τελευταία στήλη) των δικαιούχων. Πράγματι εκεί βρίσκεται τόσο το όνομα του Πατριάρχη όσο κι άλλων ιδιωτών.

Νέα δημοσιεύματα και καταγγελίες - βόμβα εναντίον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Το εν λόγω έγγραφο προέρχεται από λογιστική βρετανική εταιρεία στην οποία απευθύνθηκε το Πατριαρχείο για τη διαχείριση των χρημάτων από τις συναλλαγές. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η εν λόγω εταιρεία δεν δέχθηκε να προβεί στη διαχείριση των χρημάτων, επειδή το υπαρκτό κεφάλαιο υπερέβαινε ποσοτικά το αναγραφόμενο στα συμβόλαια απόκτησης.

Η αποκάλυψη των «περίεργων» συναλλαγών

Για την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει «σεισμό» τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στην Αθήνα, αφού κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη ενημερωθεί για όλα τα «περίεργα» και «μυστήρια» που συμβαίνουν εκεί, έδωσε μία συνέντευξη-ποταμό στο zougla.gr ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, πρώην πρόεδρος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου.

Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος βρέθηκε στη θέση αυτή έπειτα από κλήση του πρώην Πατριάρχη Ειρηναίου, ο οποίος και του ζήτησε, κατόπιν συνοδικής αποφάσεως τον Ιανουάριο του 2005, να ανοίξει τα κιτάπια του Πατριαρχείου και να ερευνήσει τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Όπως λέει ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, ο τότε Πατριάρχης τον κάλεσε μετά την αιφνίδια και μυστήρια εξαφάνιση του τότε λογιστή (ονόματι Παπαδήμα), η οποία δημιούργησε την υποψία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με κάποιες συναλλαγές.

«Τα πράγματα άρχισαν να ξεδιαλύνονται έπειτα από μία συνάντηση μεταξύ του Πατριαρχείου, ενός επιχειρηματία και ενός δικηγόρου από το Ισραήλ. Αντικείμενο ήταν η παρουσίαση της συνθήκης μεταξύ του Ισραήλ και της Αγίας Έδρας για την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητος των προσκυνημάτων του καθολικού δόγματος στα Ιεροσόλυμα.

Εκεί άκουσα το όνομα του επιχειρηματία και θυμήθηκα ότι είχα δει το όνομά του στα αρχεία του λογιστή Παπαδήμα, ενώ δίπλα σε αυτό αναγραφόταν το ποσό 500 χιλ. δολάρια. Αργότερα ο επιχειρηματίας παραδέχθηκε ότι είχε συναλλακτική σχέση με το Πατριαρχείο και μάλιστα για ακίνητα εντός της Παλιάς Πόλης» περιγράφει.

Στη συνέχεια ο πατήρ Ειρηναίος προέβη σε μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη τονίζοντας ότι, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, οι καταγγελλόμενες αγοραπωλησίες είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση της Συνόδου, διαδικασία απολύτως παράνομη. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε μία, κατ’ αυτόν, εταιρεία-κλειδί, η οποία φέρεται να είναι αυτή που κινεί τα νήματα πίσω από τις περίεργες αγοραπωλησίες.

Ο λόγος για την ισραηλινή «Ateret Kohanim», που σημαίνει στέμμα των ιερέων, και, σύμφωνα με τον πατέρα Ειρηναίο, αποσκοπεί στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερων ακινήτων ιστορικής και στρατηγικής σημασίας, που βρίσκονται κυρίως στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων, την ιδιοκτησία των οποίων μεταπουλά στη συνέχεια στο κράτος του Ισραήλ.

«Σκοπός της είναι η κτήση της παλαιάς ιστορικής Πόλης από το Ισραήλ, όχι υπό το καθεστώς στρατιωτικής κατοχής όπως αναγνωρίζεται σήμερα από τον ΟΗΕ, αλλά ως ιδιοκτήτου γης.

Όταν ο Πατριάρχης Ειρηναίος άρχισε να καταλαβαίνει πως έχουν πραγματοποιηθεί παράνομες συναλλαγές κατέθεσε αγωγή, η οποία όμως δεν προχώρησε καθώς τον Ειρηναίο διαδέχθηκε ο Θεόφιλος και απέσυρε τους ισχυρισμούς του Πατριαρχείου» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.