Με ανοικτή επιστολή του ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος δίνει απάντηση στον Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη για δελτίο Τύπου που εκδόθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.

Ο Μητροπολίτης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και την έκπληξη για την αναφορά του Δημάρχου: «Σίγουρα δεν συμφωνούμε πάντα στους χειρισμούς» και δίνει τις απαντήσεις του.

Επίσης κάνει αναφορά στη στάση του Δημάρχου όταν βγαίνει στα μέσα ενημέρωσης να επιρρίπτει ευθύνες στον Μητροπολίτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με εκπλήσσει όμως, κ. Δήμαρχε, σας ομολογώ, η όλη στάσις σας απέναντί μου, οσάκις βγαίνετε εις τα μέσα ενημερώσεως σχετικά με το θέμα, το οποίον δυστυχώς απασχολεί το νησί μας, του Κορωνοϊού, πάντοτε προσπαθείτε να εκθέσετε την ταπεινότητά μου, ότι «ο Μητροπολίτης και ο Μητροπολίτης φταίει για όλα». Μα κ. Δήμαρχε, προς Θεού, ο Μητροπολίτης διοικεί αυτό το ευλογημένον νησί, τέλος πάντων;».

Η επιστολή του Μητροπολίτη:
«Ευρίσκομαι εις την δυσάρεστον θέσιν να απαντήσω εις το Δελτίον Τύπου του Δήμου Καλυμνίων και να είπω δημοσίως εις τον ευσεβή Καλυμνιακόν Λαόν, ότι με εξέπληξε το περιεχόμενον της ανακοινώσεως και όλως ιδιαιτέρως, η πρότασις εκείνη, «σίγουρα δεν συμφωνούμε, πάντα στους χειρισμούς».

Εις το σημείον αυτό θα ήθελα να ερωτήσω εις οποίους χειρισμούς δεν συμφωνούμε αγαπητέ κ. Δήμαρχε;
Μήπως από την αρχήν της πανδημίας του κορωνοϊού, κ. Δήμαρχε, δεν είχαμε ανταλλάξει και είχαμε κοινή γραμμή δια την ασφάλεια των κατοίκων του Νησιού μας, βεβαίως εσείς ως Δήμαρχος και εγώ ως Μητροπολίτης, και μάλιστα πολλά ήκουσα από τους Κληρικούς μου και από το ευσεβή Καλυμνιακόν Λαόν δια τα πρωτοπόρα μέτρα τα οποία αναλογούσαν δια την τοπικήν Εκκλησίαν, τα οποία και δεν καταγράφω ένα προς ένα πάντως, τα πάντα έγιναν πιστεύω κατόπιν συνεννοήσεως με εσάς, και πάντοτε μάλιστα σας ετόνιζα ότι, εγώ δεν είμαι αστυνομικός.

Άλλωστε όλες οι ανακοινώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ήταν ανηρτημέναι εις την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και εις τα τοπικά μέσα, “KALYMNOS NEWS”, «ΑΙΓΑΙΟ TV», «ΑΡΓΩ ΚΑΛΥΜΝΟΥ», «ΕΡΤ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», “TV KOSMOS”, αλλά και όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί Δωδεκανήσου.

Με εκπλήσσει όμως, κ. Δήμαρχε, σας ομολογώ, η όλη στάσις σας απέναντί μου, οσάκις βγαίνετε εις τα μέσα ενημερώσεως σχετικά με το θέμα, το οποίον δυστυχώς απασχολεί το νησί μας, του Κορωνοϊού, πάντοτε προσπαθείτε να εκθέσετε την ταπεινότητά μου, ότι ο Μητροπολίτης και ο Μητροπολίτης «φταίει για όλα».

Μα κ. Δήμαρχε προς Θεού, ο Μητροπολίτης διοικεί αυτό το ευλογημένο νησί, τέλος πάντων;
Κύριε Δήμαρχε, κ. Διακομιχάλη, το «σίγουρα δεν συμφωνούμε πάντα στους χειρισμούς» – κατά την ταπεινήν μου γνώμην – είναι αναληθές και νομίζω ότι, έλαθε της προσοχής σας κατά την σύνταξιν του κειμένου υπό του αρμοδίου υπαλλήλου σας.

Τέλος, ως προς την ανακοίνωσιν του Ιερού Κλήρου της Καλύμνου, της οποίας τμήμα καταγράφεται και όχι ολόκληρον εις το Δελτίον Τύπου του Δήμου, εις αυτήν φαίνεται η ενότητα εν τη Εκκλησία και η αναγνώρισις του ταπεινού επισκόπου του τόπου αυτού υπό του Ιερού Κλήρου και του ευλογημένου λαού, του οποίου ζητώ την επιείκεια δια τας τυχόν διοικητικάς πράξεις μου κατά την περίοδον αυτήν της πανδημίας. Και τούτο το έπραξα προκειμένου να μην ευρεθώμεν επί κλίνης φοβεράς και στρωμνής κακώσεων και εις δυσαρέστους καταστάσεις.

Αγαπητέ μοι κ. Δήμαρχε, πάντως παρά ταύτα τα γενόμενα, η προσωπική αγάπη και εκτίμησις και η συνεργασία θα υπάρξη, είμαι βέβαιος, αρραγές και εις το μέλλον.-

Με εκτίμησιν
Ο Μητροπολίτης Λέρου,Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος
Εν τη Ιερά Μητροπόλει Λέρου Καλύμνουκαι Αστυπαλαίας,
22-2-2021»

Απάντηση από τον δήμαρχο
Σε απάντησή του ο δήμαρχο Καλύμνου αναφέρει τα εξής:
«Σεβασμιώτατε
Με όλο το σεβασμό, την αγάπη και την εκτίμηση στο πρόσωπό σας, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω λακωνικά στην ανοικτή επιστολή σας με ημερομηνία 22-2-2021, σημειώνοντας ότι δεν αξιολογήσατε σωστά το δελτίο τύπου που εξέδωσα, σε συνέχεια αυτού του Ιερού Κλήρου, ούτε αξιολογείτε αντικειμενικά τις δημόσιες παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ τη στιγμή που συμβαίνει στο νησί αυτή η έξαρση κρουσμάτων.

Σας λέω επίσης, ότι δεν «διέλαθε της προσοχής μου» η φράση «διαφωνούμε στους χειρισμούς», καθώς ο συντάκτης των κειμένων που υπογράφονται από εμένα, είμαι εγώ ο ίδιος.

Γνωρίζετε ότι ανέλαβα την πολιτική ευθύνη δημόσια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τα τόσα κρούσματα, ανεξάρτητα ότι επί της ουσίας δεν μπορεί να ευθύνεται ο Δήμαρχος, όταν δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, από τον πληθυσμό.

Σας διαφεύγει της προσοχής, ότι δεν μίλησα για το σχεδιασμό αλλά ανέφερα ότι δεν συμφωνούμε πάντα στους χειρισμούς. Άλλωστε το αποτέλεσμα αποδεικνύει του λόγου το αληθές για το πώς νόσησαν ιερείς, ιεροψάλτες, μέρος τους εκκλησιάσματος, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις από αυτές που ιχνηλατήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αισθάνεστε προσβεβλημένος για τη φράση ότι σε κάποιες περιπτώσεις διαφωνούμε με τους χειρισμούς, τότε ζητώ ταπεινά συγνώμη.

Πάντως η έκκληση του Ιερού Κλήρου του νησιού μας για την τήρηση και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως τα προτείνουν οι επιστήμονες και εντός του χώρου των εκκλησιών, επιβεβαιώνει την πραγματικότητα.

Τέλος κλείνοντας τη σύντομη αυτή απάντησή μου, χωρίς τη διάθεση να επανέλθω, σας εκφράζω την εκτίμηση, την αγάπη και τον σεβασμό μου και είναι δεδομένη η αρραγής συμπόρευση μας στο ξεπέρασμα της κρίσης αυτής, προκειμένου ο καθένας από εμάς να συνεχίσει το έργο του, εσείς το δικό σας –που εκτιμούν ιδιαίτερα οι Καλύμνιοι- και εμείς το δικό μας, για το οποίο μας ψήφισε ο Καλυμνιακός λαός, πάντα με γνώμονα το καλό του νησιού μας.

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων
Δημήτριος Ελ. Διακομιχάλης»

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.