ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΝΑΤ: Πότε αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας ΝΑΤ στους δικαιούχους και πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ Σεπτεμβρίου 2019.

ΝΑΤ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Φυσικές καταστροφές

Εν τω μεταξύ, ολόκληρη τη σύνταξη του θανόντος, ήτοι το 100%, δικαιούνται ο επιζών σύζυγος και τα ορφανά τέκνα σε περίπτωση θανάτου από φυσικές καταστροφές. Σε διευκρινιστική εγκύκλιο εξειδικεύεται νομοθετική διάταξη που είχε ψηφιστεί στα τέλη του 2018 και ισχύει για θανάτους που επέρχονται από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως, κατ’ εξαίρεση, η πρόβλεψη για καταβολή του 100% ισχύει αναδρομικά και στις περιπτώσεις λόγω θανάτου από φυσική καταστροφή, που έχουν λάβει χώρα πριν από τον Μάιο του 2016.

ΝΑΤ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Στην πράξη, ξεκαθαρίζει πως αν ο θάνατος έχει επέλθει κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών, σεισμών και λοιπών θεομηνιών σε περιοχές οι οποίες οριοθετούνται ως πληγείσες με σχετική υπουργική απόφαση, χορηγείται ως σύνταξη λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρο το ποσό σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος ή εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος.

Ο επιμερισμός του ποσού μεταξύ του επιζώντος συζύγου και των προστατευόμενων παιδιών γίνεται ισόποσα, δηλαδή 50% της σύνταξης δίνεται στον επιζώντα σύζυγο και 50% στα προστατευόμενα τέκνα.

βάσει εγκυκλίου που είχε υπογράψει ο τέως υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Τάσος Πετρόπουλος, σύνταξη δικαιούνται τα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 ετών, ακόμη κι αν δεν σπουδάζουν.

Βάσει της τελευταίας εγκυκλίου, εάν ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαΐου του 2016, τότε η νέα σύνταξη υπολογίζεται επί του συμφερότερου ποσού, όπως αυτό προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών:

Της σύνταξης που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12/5/2016.

Της επανυπολογισμένης σύνταξης όπως προκύπτει με τους κανόνες του νόμου Κατρούγκαλου.

Των κατώτατων ορίων 360 – 384 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος – επιζών σύζυγος λαμβάνει σύνταξη και από άλλη πηγή ή εργάζεται, μετά την πρώτη τριετία η σύνταξη χηρείας περιορίζεται κατά 50%.

ΝΑΤ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Ο υπολογισμός του νέου ποσού έχει ως εξής:

Εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών.

Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%.

Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε:

α) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

β) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ Σεπτεμβρίου 2019.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.