Η Αθήνα, εδώ και πολλές δεκαετίες, είχε αφεθεί στο έλεος της μουτζούρας σε όλες τις μεγάλες επιφάνειές της. Όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και στις προσόψεις καταστημάτων ή εμβληματικών κτιρίων της πόλης.

Η εικόνα αλλάζει γιατί άλλαξε και η στρατηγική του Δήμου Αθηναίων στην καθαριότητα τόσο του κέντρου όσο και κάθε γειτονιάς. Έτσι, το λεγόμενο “Αντιγκράφιτι”, μπήκε στην καθημερινή ατζέντα των υπηρεσιών καθαριότητας, είτε με μεγάλες, σαρωτικές παρεμβάσεις στους μεγάλους δρόμους της πόλης, είτε με μικρότερες σε σημεία που είχαν εγκαταλειφθεί στο μαύρο του σπρέυ και της μπογιάς.

Η νέα στρατηγική που ακολουθείται από τον Δήμο Αθηναίων, έχει τρεις βασικούς άξονες. Τον καθαρισμό της μουτζούρας, την επικάλυψη των σημείων με ειδικό αντιγκράφιτι υλικό που κάνει πιο εύκολο τον καθαρισμό στο μέλλον αλλά και τη διάθεση χώρων στην πρωτεύουσα για να εδραιωθεί η κουλτούρα του καλλιτεχνικού γκράφιτι που, σε αντίθεση με τα αντιαισθητικά και ασυνάρτητα σχέδια, δίνουν χρώμα και φως στην πόλη.

Έπειτα από τα Αναφιώτικα, την Ερμού, την Σταδίου, την Πατησίων και δεκάδες άλλα σημεία της Αθήνας, ακόμη δέκα παρεμβάσεις άλλαξαν την εικόνα σε πολλές μεγάλες επιφάνειες. 997 τ.μ. καθαρίστηκαν με τη χρήση 800 λίτρων ειδικού υγρού και 28 τόνων νερού, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εικόνα των επιφανειών.

“Δανείζομαι την αντίδραση ενός νέου ανθρώπου, κατοίκου της Αθήνας που μου έστειλε μία φωτογραφία στο Instagram από τοίχο στη γειτονιά του. “Κάπου ώπα με όλο αυτό…” μου έγραψε και κάπως έτσι αντιμετωπίζουμε και εμείς την κατάσταση. Λέμε ” φτάνει” και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη σε όλη την Αθήνα. Δεν έχουμε τελειώσει αλλά δεν σταματάμε” λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τον καθαρισμό ακόμη δέκα σημείων.

Σημεία καθαρισμού:

· Πάρκο Ριζάρη-Στάση Μετρό Ευαγγελισμός

· Εθνικός κήπος – Σύνταγμα

· Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου – Νέος Κόσμος

· Αρδηττού- Banana Moon

· Πλατεία Μεσολογγίου- Παγκράτι

· Περιφερειακός Πετραλώνων- Θησείο

· Πλατεία Σπανούδη- Κάτω Πατήσια

· Πάρκο Δοϊράνης- Άνω Κυψέλη

· Ιερος Ναος Εισοδιων Θεοτοκου (Μπάκου 42 )- Αμπελόκηποι

· Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Ασκληπιού 61) – Νεάπολη Εξαρχείων

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.