Επιστολή για την επιστροφή κλεμμένων κειμηλίων από Βουλγαρία, έστειλε ο πρόεδρος της Σερραίων Πολιτείας, ο Σερραίος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, κος Αριστ. Νανιόπουλος προ τριμήνου στον πρόεδρο κο Rosen Plevneliev και στον πρωθυπουργό κο Boyko Borisov της Βουλγαρίας.

Στην επιστολή ο καθηγητής αναφέρει: Αξιότιμε κ. πρόεδρε της φίλης και γείτονος χώρας Βουλγαρίας κ. Plevneliev

Γεννήθηκα σε ένα χωριό, το Νέο Σκοπό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη των Σερρών. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή μας υπέφερε πολλά δεινά λόγω της Βουλγαρικής προσάρτησης, αναφέρω ένα μόνο γεγονός. Γύρω από το σπίτι της οικογένειάς μου στο χωριό, τέσσερα σπίτια θρήνησαν παλληκάρια, από το σύνολο των 18 που στήθηκαν στον τοίχο του σχολείου και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής στις 3 Οκτωβρίου 1941. Αριστοτέλης ΝανιόπουλοςΛίγες δεκαετίες μετά, αρχές της δεκαετίας του 90, όταν μετά το μεγάλο γύρισμα της σελίδας στην Ιστορία του που απεφάσισε ο Βουλγαρικός λαός, είδαμε στα ΜΜΕ, ειδήσεις και εικόνες, ότι κάτοικοι και παιδιά λιμοκτονούν στη Βουλγαρία και ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα ήταν θανατηφόρος για πολλούς. Πέρα από το οργανωμένο ελληνικό κράτος, ο λαός από τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έσπευσε αυθόρμητα και ανυστερόβουλα να βοηθήσει το φίλο Βουλγαρικό λαό, με κάθε μέσο, όπως επιτάσσει ο πολιτισμός και η κοινή μας ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Προσωπικά βρέθηκα δύο φορές με πολλούς συγχωριανούς μου, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, σε ένα ορφανοτροφείο στο Μπλαγκόεβγκραντ. Από το Μπλαγκόεβγκραντ επίσης επισκέφθηκαν κάτοικοι το χωριό μας, φιλοξενήθηκαν παιδιά σε σπίτια του και γύρισαν πίσω φορτωμένα δώρα και προμήθειες. Στη φιλοξενία συμμετείχαν και οικογένειες που είχαν νεκρούς, και τα αδέλφια τους ζούσαν ακόμη. Τί μεγαλύτερη απόδειξη από μέρους μας, από μέρους ολόκληρου του λαού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για ανυπέρβλητο μεγαλείο ψυχής, για πραγματική συγχώρεση και διάθεση να ξεχάσουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά; Ο λαός της περιοχής μας γνωρίζει για την αρπαγή κειμηλίων Ιερών Μονών της Μακεδονίας και Θράκης από το Βουλγαρικό στρατό, στη διάρκεια διαφόρων πολέμων του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερα κοντά σε εμάς είναι η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, αγαπημένος τόπος προσκυνήματος των κατοίκων της περιοχής μας. Γνωρίζουμε ότι η Βουλγαρία υπέγραψε συνθήκη για την επιστροφή τους, που όμως τήρησε εν μέρει μόνο. Προσωπικά περίμενα την επιστροφή των κειμηλίων σαν μια χειρονομία καλής θέλησης από πλευράς της Βουλγαρίας, τότε στη δεκαετία του 90 και αργότερα στη δεκαετία του 2000, ενόψει της εισόδου της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο προκάτοχός σας στην προεδρία της χώρας κ. Parvanov, νομίζω ότι είχε φθάσει κοντά στη λύση του ζητήματος που εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στη σχέση μας. Ίσως όχι τόσο για τις κεντρικές κυβερνήσεις, όσο για τις τοπικές κοινωνίες της Βορείου Ελλάδος. Από τα όσα διάβασα, τον απέτρεψαν λαϊκιστές εθνικιστές και επίσης «διανοούμενοι» επαγγελματίες προπαγανδιστές, εσείς κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες τους. Παρακαλώ τολμήστε την επίλυση του ανοικτού ζητήματος και η πράξη σας θα μείνει στην Ιστορία, η Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το περιμένουν, μην μας απογοητεύσετε.

Πληροφορούμαι ότι εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες διαπραγματεύονται για μια ανταλλαγή των οστών του Τσάρου Σαμουήλ με «μέρος των κειμηλίων». Το ζήτημα έχει σημαντικές φορτίσεις που θα προκαλέσει πικρία στους Βορειοελλαδίτες αν φανεί ότι η Βουλγαρία επιστρέφει μέρος μόνο των κειμηλίων των Μονών και μετά από διαπραγμάτευση. Για την ενδυνάμωση της φιλίας των λαών μας κάντε μια υπέρβαση. Χωρίς καμία διαπραγμάτευση, επιστρέψτε όλα τα κειμήλια των Μονών στις Μονές και ζητήστε, αυτοβούλως από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει στη Βουλγαρία τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ που βρέθηκαν στην Ελλάδα, εκτιμώ ότι θα ανταποκριθεί.

Μια τέτοια ειλικρινής χειρονομία θα εξαλείψει τις όποιες σκιές υπάρχουν σε μια σχέση, που οφείλει να αναπτυχθεί στέρεα μεταξύ των λαών και των κρατών μας, στο ασταθές περιβάλλον της περιοχής μας.

Καθηγητής Αριστοτέλης Νανιόπουλος Πρόεδρος του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία

Νταλιάρης Γιώργος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.