Αναφέρει ο Αργολικός Παλμός:

Εργασίες συντήρησης υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας ξεκίνησαν στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, με τοποθέτηση σκαλωσιών στο εσωτερικό του. Με το πόσο των 35.000 ευρώ ο Δήμος Ναυπλιέων χρηματοδοτεί τα έργα ανακαίνισης στον ιστορικό ναό, που λόγω των χρόνων τα σημάδια της φοράς είχαν κάνει έντονη την παρουσία τους.

Οι φθορές εντοπίζονται στην τοιχοποιία του ναού, τον γυναικωνίτη που ήταν σχεδόν έτοιμος να καταρρεύσει, στην αγιογραφία του ναού που από το πέρασμα του χρόνου είχε μαυρίσει, στην οροφή και την κεραμοσκεπή του κτίσματος, τα φωτιστικά σώματα αλλά και εξωτερικά.

Ο εφημέριος του Μητροπολιτικού του ναού αγίου Γεωργίου Ναυπλίου στον οποίο ανήκει εκκλησιαστικά ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, π. Ελευθέριος Μίχος, δήλωσε πως ευελπιστεί οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί ως την εορτή της Αγίας Βαρβάρας και να τιμηθεί η εορτή της στον ανακαινισμένο ναό πανηγυρικά. Να σημειωθεί πως στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, (27 Σεπτεμβρίου 1831).

Είναι ό μόνος ναός πού χτίσθηκε το 1702 με τις φροντίδες και τα έξοδα της Ναυπλιακής Αδελφότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων, όπως θετικά βεβαιώνει πλάκα εντειχισμένη στην ανατολική πλευρά με κτιτορική επιγραφή σε Ιαμβικούς στίχους:

«Νεώς ο θείος Σπυρίδωνος θεσκέλου νυν εκ θεμέθλων συντόνως ανιδρύθη, εσθλή τε βουλή και χορηγία αφθόνω αδελφότητος ευσεβούς τε απάσης ΑΨΒ».

Μας είναι άγνωστο αν στη θέση αυτή προϋπήρχε* κάποια άλλη ομώνυμη μικρότερη εκκλησιά, και το γιατί αφιερώθηκε στον πολιούχο της Κέρκυρας. Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο μεγάλο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη Ιερού.

Η ανέγερση του κωδωνοστασίου έγινε το 1853. Η διακόσμηση και αγιογράφηση του κεντρικού τρούλου και των τριγωνοειδών θέσεων των Ευαγγελιστών έγινε με δαπάνη της Σοφίας χήρας Γεωργίου Ανδριανοπούλου το 1902 (Εργολαβικό Συμφωνητικό).

Ναύπλιο: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στον Άγιο Σπυρίδωνα Ναύπλιο: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στον Άγιο Σπυρίδωνα Ναύπλιο: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στον Άγιο Σπυρίδωνα Ναύπλιο: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στον Άγιο Σπυρίδωνα Ναύπλιο: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στον Άγιο Σπυρίδωνα Ναύπλιο: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στον Άγιο Σπυρίδωνα

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.