Στο κήρυγμά του στον Εσπερινό

Ως κανόνας Πίστεως χαρακτήρισε στον κήρυγμά του στον Εσπερινό του ομώνυμου Ι.Ν. του Αντιρρίου τον Άγιο Νικόλαο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος.

Προκειμένου να δούμε-σημείωσε ο κ.Ιερόθεος- τι ήταν ο Άγιος Νικόλαος,πρέπει να προστρέξουμε στο απολυτίκιό του.Αναφερόμενος στις δύο πρώτες λέξεις,Κανών πίστεως.Δηλαδή η χάρις του Θεού ανέδειξε τον Άγιο Νικόλαο ως κανόνα πίστεως.

Κανών,μια ράβδος δηλαδή,που χρησιμεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε μια ευθεία και ορθή κατεύθυνση και πίστη που σημαίνει εμπιστεύομαι κάποιον ή κάτι.

Για τον Άγιο Νικόλαο ως κανών πίστεως είχε πίστη στον θεό. Ελπιζομένων υπόστασις.

Μια πίστη χωρίς αβεβαιότητα.Μια πίστη που μεταδόθηκε μέσω των Αγίων μια πίστη εμπειρική.Έχει σχέση με την εμπειρία και την πρόνοια του Θεού.ότι έλεγε ο Άγιος Νικόλαος,το έκανε κατόπιν προσωπικής ζωής και εμπειρίας.Και αυτό φαίνεται,ότι συμμετείχε στην πρώτη οικομενική σύνοδο στην Νίκαια που συνέταξε τα πρώτα άρθρα του συμβόλου της πίστεως και καυτηρίασε τα λεγόμενα του Άρειου.Τα πρώτα 7 άρθρα του συμβόλου της πίστεως είναι περίληψη τριών σημείων.Το πρώτο ότι πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό.

Το δεύτερο είναι ότι ο Πατήρ δι’ου πνεύματος Αγίου εποίησεν τον ουρανόν και την γην.Το τρίτο σημαντικό σημείο της ομολογίας που έδωσε ο Άγιος Νικόλαος,ήταν ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού,προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να μας σώσει από τις αμαρτίες του θανάτου και του διαβόλου.

Όταν λοιπόν θέλουμε να πούμε ότι ο Άγιος Νικόλαος θα είναι κανόνας πίστεως σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθούμε αυτά που και ο ίδιος μαζί με τουςε άλλους πατέρες ακολούθησαν.

από nafpaktia news

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.