Με θρησκευτική ιεροπρέπει τιμήθηκε η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στη Βομβοκού και στη Δερβέκιστα της Μητρόπολης Αιτωλίας χοροστατούντος του τοποτηρητή αυτής Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος προεξήρχε των ιερών ακολουθιών στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς στον Εσπερινό και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως (Δερβεκίστης) στην Θεία Λειτουργία.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες η Ηγουμένη Ειρήνη και οι μοναχές της Ιεράς Μονής, οι οποίες ετοίμασαν με πολλή αγάπη την ιερά πανήγυρη και φιλοξένησαν τους πολλούς προσκυνητές που ανέβηκαν στο μοναστήρι, το οποίο είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στους Ναυπακτίους.

Στην ιερά ακολουθία συμμετείχαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πρωτοπρ. Θωμάς Βαμβίνης, ο π. Κωνσταντίνος Σπανός, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο π. Γεώργιος Γεωργάτος και οι διάκονοι π. Παΐσιος και π. Αντώνιος.

Τα ιερά αναλόγια διακόνησε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Παντελή Αναστασόπουλου.

Όλος ο βίος του ήταν θαυμαστός, από την σύλληψή του μέχρι την αποκεφάλισή του. Στην συνέχεια του λόγου του παρέμεινε μόνο στην σύλληψη του και την κυοφορία του.

Οι γονείς του ήταν άνθρωποι δίκαιοι και πορεύονταν τηρώντας τις εντολές του Θεού.

Έτσι συνελήφθη και συνέστη στην μήτρα της Ελισάβετ σώμα ψυχικό, αλλά με την παράδοξη χρίση του Αγίου Πνεύματος αναδείχθηκε και σώμα πνευματικό, κατά τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Έπειτα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέλυσε την μεγάλη σημασία της συλλήψεως ενός ανθρώπου στην κοιλία της μητέρας του και την κυοφορία του πριν γεννηθεί. Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουν το γεγονός αυτό οι γονείς, το σε ποιο περιβάλλον αναπτύσσεται το έμβρυο, αυτό επιδρά σε όλη την μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.

Η σύγχρονη επιστήμη της επιγενετικής προσδιορίζει ότι το περιβάλλον των κυττάρων και του εμβρύου επηρεάζει την λειτουργία τους και αυτές οι επιδράσεις στα γονίδια μπορεί να αποτελούν ένα είδος δευτέρου δρόμου κληρονομικότητας.

Όταν η μητέρα που συλλαμβάνει και κυοφορεί το έμβρυο ζει μια ήρεμη ζωή, χαίρεται και προσεύχεται, τότε αυτό συντελεί πολύ στην καλή ανάπτυξη και πνευματική ζωή του παιδιού της.

Μετά τον Εσπερινό έγινε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας του Τιμίου Προδρόμου πέριξ της Ιεράς Μονής.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, Αντιδήμαρχοι και ο Βουλευτής κ. Σπήλιος Λιβανός.

Το πρωί της Δευτέρας 29ης Αυγούστου, ο κ. Ιερόθεος μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως (Δερβεκίστης) της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, Αρχιερατικό Επίτροπο Παμφίας και ιερείς της περιοχής.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν ιεροψάλτες της περιοχής υπό την διεύθυνση του κ. Αλεξίου Σιάχου.

Ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Αιτωλίας στο κήρυγμά του ανέπτυξε τον λόγο του Χριστού για τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο: «εἰ θέλετε δέξασθαι, αὐτός ἐστιν ᾿Ηλίας ὁ μέλλων ἔρχεσθαι. ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω».

Ο Προφήτης Ηλίας έζησε τον 10ο – 9ο αιώνα π.Χ. και αναλήφθηκε «ὡς εἰς τὸν οὐρανόν». Για την έλευση του προφήτου Ηλιού ομίλησε ο Θεός, δια του προφήτου Μαλαχίου τον 5ο αιώνα π.Χ. «ἱδού ἡμέρα Κυρίου ἔρχεται καί ἰδού ἐγώ ἀποστέλλω ὑμῖν Ἠλίαν τόν Θεσβίτην πρίν ἐλθεῖν ἡμέραν Κυρίου τήν μεγάλην καί ἐπιφανή» και ο οποίος θα αποκαταστήσει την καρδία του πατρός προς τον υιό και την καρδία του ανθρώπου προς τον πλησίον αυτού.

Έτσι ο ίδιος ο Χριστός, που αποκαλύπτονταν στην Παλαιά Διαθήκη ασάρκως και στην Καινή Διαθήκη εν σαρκί, βεβαίωσε ότι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο Προφήτης Ηλίας.

Όμως δεν πρόκειται για μια μετενσάρκωση του Προφήτη Ηλία γιατί εμείς δεν πιστεύουμε στις μετενσαρκώσεις, αλλά, όπως είπε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στον πατέρα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τον Ζαχαρία, ότι ο Ιωάννης «προσελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι και δυνάμει Ἠλιοῦ».

Έτσι, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έκανε το έργο του και ομιλούσε με το πνεύμα και την δύναμη του Προφήτου Ηλία.

Και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός θεωρούσε ότι ενεργούσε «ἐν πνεύματι και δυνάμει Ἠλιού» του προφήτου και έκανε προφητικό έργο.

Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος ότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από το προφητικό κήρυγμα, που είναι κήρυγμα θεολογικό, και το θεολογικό κήρυγμα είναι κήρυγμα μετανοίας και η μετάνοια είναι η επιστροφή του ανθρώπου στον Θεό, η αποκατάσταση των σχέσεών του με τον Θεό.

Δυστυχώς, σήμερα ασχολούμαστε με πολλά, ομιλούμε στοχαστικά, κοινωνικά, ηθικιστικά και μας λείπει το προφητικό κήρυγμα, ο λόγος που να γίνεται «ἐν πνεύματι και δυνάμει Ἠλιοῦ» και Ιωάννου του Βαπτιστού. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στην εποχή μας.

Εκκλησιάσθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαπάνος, εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Θέρμου, ο πολιτευτής κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης και πλήθος κόσμου.

Τον Σεβασμιώτατο, τις αρχές του τόπου και τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής φιλοξένησε αβραμιαία η μοναχή Μαγδαληνή που διακονεί με αυταπάρνηση το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου και των αγίων Νεομαρτύρων Ιακώβου του Γέροντος, Ιακώβου και Διονυσίου, αλλά και του αγίου Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εχρημάτισε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος θυμήθηκε όλους αυτούς, εξέφρασε τη συγκίνησή του που λειτούργησε στο ευλογημένο και ιστορικό αυτό μοναστήρι και ιδιαιτέρως θυμήθηκε ότι ο Γέροντάς του, ο άγιος Καλλίνικος, Επίσκοπος Εδέσσης αγαπούσε αυτό το μοναστήρι από τα παιδικά του χρόνια και λειτουργούσε αυτήν την ημέρα με ζήλο, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.