Πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η εκκλησιαστική ενότητα.
Την αναγκαιότητα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της εκκλησιαστικής ενότητας, επισήμανε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος μιλώντας χθες για την πανδημία και τους εμβολιασμούς με αφορμή τη σύναξη της ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πραγματοποιείται ανά τριετία.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα από τους δημοσιογράφους για τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των οποίων ήταν και ο Covid -19, τόνισε ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία σε ζητήματα ιδεολογικά, ενώ, όπως είπε, η αρχή της εκκλησίας είναι ότι τηρούμε τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, και ότι ακούμε τους επιστήμονες.
Ειδικότερα, αφού τόνισε ότι ο πατριάρχης μας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού σε συνέντευξη που έδωσε, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε σε μία δύσκολη φάση το ακούμε από αυτούς που γνωρίζουν την κατάσταση.
Μέσα στη σύναξη δεν τέθηκε το θέμα να πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού. Όμως ο παναγιότατος μίλησε ξεκάθαρα.
Άλλωστε η αρχή της εκκλησίας όπως έχει αποφασίσει η σύνοδος και το πατριαρχείο και οι άλλες εκκλησίες, είναι ότι τηρούμε τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ότι ακούμε τους επιστήμονες.
Αυτή είναι η επίσημη θέση της εκκλησίας. Τώρα αν μεμονωμένοι άνθρωποι θέλουν να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις, αυτό είναι έτερον εκάτερον».
Όπως είπε ο σεβασμιότατος, γίνεται μεγάλη συζήτηση όχι μόνο μέσα στον χώρο της εκκλησίας αλλά και μέσα στον χώρο της ιατρικής κοινότητας και μέσα στον χώρο της κοινωνίας για το θέμα των εμβολιασμών και γενικά των μέτρων κατά της πανδημίας δηλώνοντας: «Μερικοί θέλουν να εστιάσουν το πρόβλημα στο χώρο της εκκλησίας. Δεν είναι μόνο εκεί αλλά είναι ένα πρόβλημα που διαπιστώνεται στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο και πρέπει να πειστούν και οι άνθρωποι για κάποια πράγματα ώστε να προχωρήσουν και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή την απειλή γιατί όλοι μας έχουμε ανθρώπους δικούς μας που νοσηλεύονται, περνούν δύσκολα και σε άλλους που την πέρασαν τους άφησαν χρόνια προβλήματα και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν ιατρικά…
Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι χρειάζεται μία σοβαρότητα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, μία σοβαρότητα στην έκφραση των απόψεων να μην γίνονται τα ζητήματα του Covid ζητήματα ιδεολογίας και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης καθένας από εμάς να προχωρήσει μπροστά».
Σε ερώτηση αν στην περιοχή μας έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις απάντησε ως εξής: «Παντού υπάρχουν. Σε όλη την ορθοδοξία σε όλες τις θρησκείες. Δεν είναι πρωτοφανή και μόνο για τον Covid. Συνέβαιναν αυτά και για άλλα εμβόλια… Αυτά πάντα υπήρχαν. Υπάρχει ο φόβος του κόσμου απέναντι στο καινούριο.
Είναι πολλοί οι παράγοντες που τα προκαλούν. Χρειάζεται περισσότερη και πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση για να μην αναγάγουμε υγειονομικά θέματα ούτε σε θεολογικά θέματα γιατί δεν είναι ούτε σε ιδεολογικά.
Αν διαβάσουμε την Αγία Γραφή στο «Λευιτικό» λέει ο Θεός στον Μωυσή να νομοθετήσει πώς θα αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με λέπρα. Επιχειρήματα μπορεί να βρει κανείς και για τις δύο πλευρές.
Εγώ όμως λέω ότι δεν είμαι γιατρός για να μπορέσω να αποφανθώ τι θα γίνει με την πανδημία. Το να διαβάζω και να ακούω και να αποφαίνομαι δεν είναι αυτή δουλειά μου. Δουλειά μου είναι να λέω στον κόσμο πράγματα για τα οποία είμαι αρμόδιος. Όμως για υγειονομικά θέματα δεν μπορώ να εκφέρω υπεύθυνη θέση, πρέπει να ακούσω αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα και τη γνώση».
Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο μητροπολίτης μας, οι περισσότεροι κληρικοί στη Ρόδο έχουν εμβολιαστεί, ενώ σε ερώτηση αν προτίθεται να ζητήσει τον εμβολιασμό και των υπολοίπων απάντησε ως εξής:
«Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να λέμε ούτε τούτο ούτε εκείνο. Εγώ το εμβόλιο το έκανα, πήγα στον γιατρό μου, μου είπε να κάνω κάποιες εξετάσεις, τις έκανα και εμβολιάστηκα.
Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω σε άλλους να πάνε. Είναι προσωπική μου γνώμη. Η εκκλησία δεν λέει κάντε το εμβόλιο, λέει ακούστε τους ειδικούς. Μην ακούτε ανθρώπους που είναι αναρμόδιοι γι’ αυτά τα θέματα. Μιλάνε με ιδεολογικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του τι ευθύνη έχει ο καθένας.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή και η εκκλησία θα πρέπει να εργαστούν σε αυτό το επίπεδο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της εκκλησιαστικής ενότητας.
Δεν πρέπει να τα διαταράξουμε. Πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».