Θρησκευτικά: Την παραπέρα βελτίωση των σχέσεων Εκκλησίας –Πολιτείας προσβλέπει ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος είχε συναντήσεις με τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και Κρήτης.
Οι επικεφαλής των δύο Εκκλησίων έχουν θέσει ως στόχο τις προσλήψεις ιερέων στην θέση όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Εκτός των προσλήψεων, για τις οποίες έχει συμφωνήσει οκ.Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο, οι δύο Εκκλησίας αυτό που έχουν διαμηνύσει είναι να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και οι όποιες αποφάσεις που αφορούν το μάθημα των θρησκευτικών, την απαλλαγή από αυτό, τον όρκο και την ψηφιοποίηση «της ιστορίας της ορθοδοξίας» να ληφθούν κατόπιν διαλόγου.
Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνέχιση της λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, ως σημαντικού διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών. Όπως τονίστηκε στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστεί αυτή η θεσμική επικοινωνία έτσι ώστε από κοινού να λαμβάνονται αποφάσεις για προβλήματα που τυχόν προκύψουν, αλλά και για εκκρεμή ζητήματα, τα οποία όπως είχε τονίσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην πρώτη συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή, είναι πολλά. Ωστόσο, όπως τόνισε ότι από την πλευρά της Ιεραρχίας υπάρχει όλη η καλή διάθεση να προχωρήσουν μπροστά και από κοινού να καταλήγουν σε θετικά πράγματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος έγινε και η συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης ο οποίος του κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα της Εκκλησίας τα οποία όπως τονίστηκε είναι καθοριστικής σημασίας.Ο κ.Πιερρακάκης διαβεβαίωσε ότι θα επιλυθούν επίκαιρα και χρονίζοντα θέματα για την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας Κρήτης, τα οποία θα βοηθήσουν και θα διευκολύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη του έργου της.
Τη δέσμευση για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Εκκλησία είχε προαναγγείλει αι από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας καθώς όπως επεσήμανε στις προγραμματικές δηλώσεις αναφερόμενος στα θέματα θρησκευμάτων είπε: “θα συνεργαστούμε με την Εκκλησία σεβόμενοι τους διακριτούς θεσμικούς μας ρόλους και θα προβούμε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού”.
Ως προς την Εκκλησία της Ελλάδος συμφωνήθηκαν, οι ακόλουθοι άξονες συνεργασίας:
-Η εξακολούθηση λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία αποτελεί τον θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και έχει συμβάλει στην επίλυση πλήθους ζητημάτων εδώ και πάνω από δέκα χρόνια,
-Η ολοκλήρωση του Μητρώου Θρησκευτικών Λειτουργών, η πρόοδος στην υλοποίηση του οποίου προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, και
-Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με σκοπό την αναβάθμισή της, δίνοντας προτεραιότητα στην ίδρυση και λειτουργία των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών με ορίζοντα το μεθεπόμενο διδακτικό έτος.
Για την Εκκλησία της Κρήτης συμφωνήθηκε:
-Η εξακολούθηση λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, ως σημαντικού διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών,
-Η υλοποίηση προγράμματος ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και θέματα που άπτονται των κληρικών της ομογένειας.