Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων διοργάνωσε και φέτος για μία ακόμα χρονιά η Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων του Βορειοδυτικού Λονδίνου.

Το γεύμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26η Ιανουαρίου 2020,στην Κοινοτική Αίθουσα και έλαβαν μέρος 140 άτομα. Την όλη εκδήλωση επιχορήγησε ο Kτήτορας του νεόδμητου Ιερού Ναού της Κοινότητας κ. Πανίκος Ηροδότου, η σύζυγός του Ξενούλλα και η οικογένειά τους. Στους χορηγούς προσφέρθηκε ωραία εικόνα των Προστατών της τοπικής Κοινότητας, Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, από τον τ. Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παντελή Δημοσθένους.

Στην επιχορήγηση της εκδήλωσης συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Γεωργιάδης, τ. Αντιπρόεδρος και Ευεργέτης της Κοινότητας, όπως επίσης και ο Εκκλ. Επίτροπος κ. Δημήτρης Παρπόττας, ο οποίος επιμελήθηκε της προετοιμασίας του φαγητού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ετοιμασία της Αίθουσας και του Γεύματος συνέβαλαν και τα μέλη της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών & Δεσποινίδων «Η Αγία Αγάθη», με προεξάρχουσα την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, ο Γραμματέας της Κοινότητας Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, καθώς και άλλα μέλη της Κοινότητας.

Ο Ιερ. Προϊστάμενος της Κοινότητας Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας τέλεσε μετά το Γεύμα την παραδοσιακή Ακολουθία της Κοπής της Βασιλόπιτας και μοίρασε σε όλους από ένα κομμάτι. Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε στην γηραιότερη συνδαιτυμόνα, κα. Άννα Φώτη, η οποία διανύει φέτος το 100ο έτος της ηλικίας της.

Καλεσμένοι στο Γεύμα ήταν ο Εξοχώτατος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ανδρέας Σ. Κακουρής, ο τοπικός Άγγλος Βουλευτής Εντιμότατος κ. BobBlackman, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος της περιοχής Άλμπερτον του ΒΔ Λονδίνου Ομογενής κ. Άντον Γεωργίου, καθώς και οι Άρχοντες της Κοινότητας. Όλοι οι προσκεκλημένοι και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου απηύθυναν θερμούς εόρτιους χαιρετισμούς και ευχές στους συνδαιτυμόνες.

Ο χορηγός της εκδήλωσης κ.Ηροδότου, μιλώντας προς τους παρευρισκόμενους τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο εορταστικό αυτό τραπέζι της Ενορίας μας, του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Παρασκευής. Εμείς, που στην πλειοψηφία μας ανήκουμε στην Τρίτη ηλικία, μπορούμε με την πείρα μας να αξιολογήσουμε σωστά το παρελθόν και να προγραμματίσουμε με σύνεση το μέλλον. Στη δεύτερη πατρίδα μας, στην οποία βρεθήκαμε για λόγους επιβίωσης (μιλώ εκ πείρας γιατί έκαμα κι εγώ χρόνια πολλά στην Αφρική και σήμερα ακόμα μοιράζω τον χρόνο μου στην Κύπρο και στο εξωτερικό), η εκκλησία ήταν και είναι ο τόπος που μας ενώνει. Βρισκόμαστε στην Ορθόδοξη εκκλησία, στο ξένο μέρος, κι είναι σαν να ζούμε στην πατρίδα. Ακούμε τη λειτουργία μας, κάνουμε τα μυστήριά μας, εφαρμόζουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και δεν ξεχνούμε ούτε τη γλώσσα ούτε τη θρησκεία μας. Κι ακόμα προσπαθούμε να κρατήσουμε στις ρίζες μας τα παιδιά και τα εγγόνια μας, που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε ξένο περιβάλλον, για να διατηρηθεί η παράδοση και η ταυτότητά μας. Συνειδητοποιούμε πως αν κερδίσουμε χρήματα κι αν εξασφαλίσουμε περιουσίες και ανέσεις αλλά χάσουμε τα παιδιά μας, αν αυτά αγγλοποιηθούν και χάσουν την ελληνικότητά τους, τίποτα δεν θα έχουμε καταφέρει.

Γι’ αυτό κι αξίζετε ιδιαιτέρων συγχαρητηρίων που δεν απομακρύνεστε από την εκκλησία μας. Και σας συγχαίρω όλους γιατί όλοι εβοηθήσατε στη μεγάλη προσπάθεια του κτισίματος της νέας ενοριακής εκκλησίας μας, στο δικό μας βυζαντινό ρυθμό που να διαλαλεί για πάντα το πέρασμά μας από τη χώρα αυτή. Και θα τονίζει την ιδιαιτερότητά μας. Δεν θα σας κάνω εγώ τον δάσκαλο, αλλά λέω από την πείρα μου μερικά πράγματα: Το κλίμα εδώ, και σε κάθε τόπο μακριά από την πατρίδα, την Κύπρο και την Ελλάδα, είναι αφομοιωτικό. Τα παιδιά μας πηγαίνουν στα ξένα σχολεία, συναναστρέφονται με τους Άγγλους, μιλούν και ακούν συνεχώς την ξένη γλώσσα, παρακολουθούν τηλεόραση και ακούν ραδιόφωνο στα αγγλικά, παίζουν με τα αγγλόπαιδα κι έτσι είναι εύκολο να απομακρυνθούν από τις παραδόσεις μας. Χρειάζεται να τους μιλούμε στο σπίτι τη γλώσσα μας, να τους στέλλουμε στο ελληνικό σχολείο, να τους φέρνουμε στην εκκλησία για να μην ξεχάσουν ούτε τη γλώσσα, ούτε τη θρησκεία μας. Κι ακόμα μακριά από την πατρίδα κινδυνεύουμε όλοι, ιδιαίτερα η νέα γενιά, να ξεχάσουμε τα εθνικά μας προβλήματα. Πόσοι, παρασυρμένοι από την καθημερινότητα, θυμούνται την τραγωδία της Κύπρου;

Πόσοι καταλαβαίνουμε ότι οι Τούρκοι καθημερινά προωθούν τα σχέδιά τους εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας; Έχουν περικυκλώσει με τα πλοία τους την Κύπρο. Μπήκαν στη δική μας θάλασσα και κάνουν έρευνα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίων. Παραβιάζουν τον εναέριο χώρο και της Ελλάδας και της Κύπρου. Προκαλούν με παράνομες ενέργειές τους το εθνικό αίσθημά μας. Είναι ανάγκη να ευαισθητοποιούμαστε κι εμείς που ζούμε μακριά αλλά και να ευαισθητοποιούμε και τα παιδιά μας. Κι ακόμα, οφείλουμε να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη εδώ, αλλά και τους Άγγλους βουλευτές, τους υπουργούς, κάθε επίσημο, για το πρόβλημά μας. Η Τουρκία με την προπαγάνδα της παρασύρει πολλούς. Εμείς που έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και που κινδυνεύει η πατρίδα μας οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Στον τόπο που ήρθαμε για ένα καλύτερο μέλλον οφείλουμε να γίνουμε και πρεσβευτές της πατρίδας μας. Δεν αρκούν οι προσπάθειες της πρεσβείας μας, ούτε και οι ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, τους οποίους και ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία τους. Χρειάζεται ο καθένας μας να ενημερώνει τους φίλους, τους γείτονες, τους συναδέλφους του στις εργασίες, για το θέμα μας. Ευχαριστώντας σας και πάλι για την παρουσία σας στο γεύμα αυτό, αλλά και τις όλες προσπάθειές σας για την πρόοδο της εκκλησίας και της ενορίας μας, εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένη από τον Θεό τη νέα χρονιά 2020. Είθε ο Άγιος Παντελεήμονας και η Αγία Παρασκευή να βοηθήσουν τον καθένα στα επιμέρους προβλήματά του και να μεσιτεύουν στον Θεό για την ευόδωση των εθνικών θεμάτων μας».

Αξίζει, τέλος,να αναφερθεί πως το φλουρί της Βασιλόπιτας έπεσε στον Εξοχώτατο Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.