Έρανος Αγάπης στις ενορίες της Μητρόπολης - τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

«Καλή Σαρακοστή! Να θυμίσω στους συνανθρώπους μας ότι από 15 Νοεμβρίου περάσαμε το κατώφλι της Σαρακοστής των Χριστουγέννων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσία του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, θυμίζοντας σε όλους πως ξεκίνησε μία πολύ σημαντική περίοδος για τους χριστιανούς.

Σε αυτή την περίοδο, παραίνεσε όλους «να εντείνουμε ο καθένας μας την προετοιμασία του γι’ αυτή τη μεγάλη μέρα των Χριστουγέννων» κι επίσης «όχι μόνο να φτιάξουμε τα πατροπαράδοτα έθιμά μας, αλλά να καλλιεργήσουμε και να στολίσουμε την ψυχή μας με έργα αγάπης, τις αρετές της πίστεώς μας, ούτως ώστε κι εμείς φωτισμένοι να μπορέσουμε να γιορτάσουμε Χριστούγεννα».

Όσο για την ευχή του, αυτή είναι «να ειρηνεύσουμε» αυτά τα Χριστούγεννα, διότι το τελευταίο διάστημα δεν λείπουν από την κοινωνία μας οι διχασμοί.

Έρανος Αγάπης
Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής πραγματοποιεί και φέτος τον «Έρανο της Αγάπης» από τη Δευτέρα 22 έως την Κυριακή 30 Νοεμβρίου. Γι’ αυτό απηύθυνε προσκλητήριο αγάπης προς το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, παρακαλώντας για την καλοπροαίρετη συμμετοχή στην φιλάνθρωπη αυτή δραστηριότητα, που έχει σκοπό την ενίσχυση των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας, των οποίων οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.

«Πέρσι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας» θύμισε ο Μητροπολίτης, γνωστοποιώντας πως φέτος οι συνθήκες το επέτρεψαν κι έτσι -ως είθισται- θα κυκλοφορήσουν 9.000 κουπόνια για τον Έρανο Αγάπης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «όποια στάση κι αν κρατήσει ο καθένας, αυτή δεν θα είναι παρεξηγήσιμη», σημειώνοντας πως όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει ό,τι επιθυμεί.

Υπογράμμισε πως όλη η διαδικασία είναι απολύτως διαφανής και νόμιμη, ενώ τα έσοδα που προκύπτουν τα διαχειρίζεται το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης, που καλύπτει όσες περισσότερες ανάγκες απόρων συμπολιτών μας μπορεί.

Η Μητρόπολη τιμά τα 200 χρόνια
Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου συμπληρώσεως διακοσίων 200 ετών από την έναρξη του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επετειακές εκδηλώσεις.

«Δημιουργήθηκε ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων», είπε ο Μητροπολίτης, εξηγώντας πως θα γίνονταν περαιτέρω δράσεις εάν το επέτρεπε η πανδημία, αλλά και πάλι όπως δήλωσε «δεν ήθελα να περάσει το γεγονός των 200ων ετών από τη Μητρόπολή μας χωρίς να γίνει κάτι και μάλιστα για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ένας από τους εθνεγέρτες είναι ο Μητροπολίτης Κωνστάντιος».

Εδώ, σημείωσε πως Μητρόπολη, Στρατός και Δήμος Κομοτηνής συνεργάστηκαν, ώστε ο καθένας με τις εκδηλώσεις του να τιμήσει αυτές τις ημέρες την επέτειο.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμβολή του Μητροπολίτου Κωνστάντιου στον απελευθερωτικό αγώνα με ενεργή δράση. Για τη ζωή του, ο κ.κ. Παντελεήμων έχει μιλήσει δύο φορές στο Άγιο Όρος. Θυμίζουμε πως ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος ήταν Έλληνας Επίσκοπος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων στη Μάχη της Ρεντίνας. Γεννήθηκε στη Χαλκιδική το 1770 κι έφυγε από τη ζωή στο Άγιο Όρος στα τέλη Οκτωβρίου 1821.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.