ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ : Ακόμη, υπογράμμισε ότι ήταν γρήγορη η αντίδραση της πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Ακόμη, επεσήμανε ότι έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις γρήγορα, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση τα εναέρια μέσα. Τέλος, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι στον αρχαιολογικό χώρο υπήρχε σχέδιο για την πυρόσβεση, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με αποτέλεσμα να γνωρίζει από την αρχή ο κάθε εργαζόμενος πώς πρέπει να αντιδράσει.

Σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμος ξανά ο χώρος, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο- που είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους- και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Ηζημιά που προκλήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τη φωτιά ήταν «η λιγότερη δυνατή», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη έκανε αυτοψία στον χώρο το πρωί της Δευτέρας, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. «Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο η οποία επήλθε από την πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή και για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν το προσωπικό της πυροσβεστικής και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «δούλεψε» η πρόληψη, είπε η κ. Μενδώνη. «Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικους λίθους των μνημείων», εξήγησε η υπουργός.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.